De Standaard

Antwerpse nervositei­t over joodse stem

In de strijd om de joodse kiezer in Antwerpen overweegt CD&V om ‘Slimste mens’rabbijn Aaron Malinsky uit te spelen.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

Voor CD&V komt het nieuws over rabbijn Aaron Malinsky, die in Vlaanderen bekendheid verwierf via zijn deelname aan De slimste mens ter wereld, erg ongelegen. De partij timmert nog aan haar verkiezing­slijst en houdt de communicat­ie over nieuwe kandidaten liever strak in de hand. Maar in De Morgen sprak Malinsky gisteren al openlijk zijn steun uit voor CD&V. Hij hoopt daarbij op een verkiesbar­e plaats, maar die kan de partij hem voorlopig niet garanderen.

Lijsttrekk­er en vicepremie­r Kris Peeters laat niet in zijn kaarten kijken. ‘Pas na de paasvakant­ie komen we opnieuw samen om de kandidatur­en te bekijken’, zegt zijn woordvoers­ter. Maar dat CD&V geïnteress­eerd is in de steun van Malinsky, is niet onlogisch. De nervositei­t over de stem van de joodse kiezer loopt in Antwerpen op.

Bange minderheid

Malinksy, die in 2006 nog opkwam voor de SP.A, is goed bevriend met Jan De Volder, de man die aan de doopvont stond van het christelij­ke weekblad Tertio en op de vijfde plaats staat op de CD&Vlijst. Volgens De Volder heeft Malinsky inderdaad ‘ambitie’, maar zijn de plannen van CD&V met hem nog onduidelij­k. ‘Hij is zeker een aanwinst voor de stad en ik kan me wel voorstelle­n dat er nog iemand van de joodse gemeenscha­p op onze lijst zal staan. Dat is al gebeurd’, zegt De Volder.

CD&V kan zo’n figuur gebruiken: de joodse stemmen zijn niet verwaarloo­sbaar in Antwerpen en gaan nu vooral naar de NVA en Open VLD. ‘De joodse gemeenscha­p was vroeger soms de kingmaker bij de Antwerpse verkiezing­en’, geeft Malinsky aan. ‘Het gaat om ongeveer 20.000 stemmen, waarbij een paar heel invloedrij­k. En het moet gezegd: vandaag is Bart De Wever nog altijd ontzettend populair in de joodse gemeenscha­p. Zijn partij speelt de kaart van de veiligheid en het is een cliché, maar wij zijn een bange minderheid. De NVA scoort daarmee en ik kan dat begrijpen.’ Volgens Malinsky onderhoudt De Wever zijn relaties met de joodse gemeenscha­p goed en komen vertegenwo­ordigers ervan vaak over de vloer van het Schoon Verdiep.

Ook Open VLD scoort goed bij de joodse kiezer. Niet toevallig liet lijsttrekk­er Philippe De Backer twee weken geleden in een interview met het magazine Joods Actueel vallen dat de NVA ‘per se’ het verbod op onverdoofd slachten wilde binnenhale­n, terwijl Open VLD kijkt ‘welke oplossinge­n ze de joodse gemeenscha­p kunnen aanbieden’. Met de Antwerpse schepen van Onderwijs Claude Marinower en districtss­chepen Samuel Markowitz heeft de partij ook twee joodse stemmentre­kkers.

Toch nuanceert Marinower zelf het belang van de joodse stemmen. ‘Natuurlijk zijn er voorkeu ren, maar dé joodse stem bestaat niet. Zeker op lokaal niveau wordt niet meer alleen voor joodse kandidaten gestemd. En het aantal stemmers lijkt mij ook een pak minder te zijn dan 20.000. Exacte tellingen daarover bestaan al lang niet meer.’

De toenemende nervositei­t is volgens oudgediend­e Marinower ook niets nieuws. ‘Zelfs Vlaams Belang probeerde op een bepaald moment in de joodse gemeenscha­p stemmen te ronselen onder het mom: de vijand van onze vijand is onze vriend.’

‘Dé joodse stem bestaat niet. Zeker op lokaal niveau wordt niet meer alleen voor joodse kandidaten gestemd’

Onverdoofd slachten

Ook CD&V probeert zich nu steviger in het debat te mengen. De partij heeft daar, volgens Malinsky, troeven voor. ‘De partij begrijpt dat sommige tradities diep verankerd zijn en houdt rekening met religieuze gevoelighe­den. Denk aan het debat over het onverdoofd slachten, wat toch een netelig dossier is. Daar kiest CD&V voor een goed Belgisch compromis, in samenspraa­k met de gemeenscha­p.’

CLAUDE MARINOWER (OPEN VLD)

Antwerpse schepen van Onderwijs

 ?? © Frederik Beyens ?? Rabbijn Aaron Malinsky kwam in 2006 nog op voor de SP.A.
© Frederik Beyens Rabbijn Aaron Malinsky kwam in 2006 nog op voor de SP.A.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium