De Standaard

VS sluiten ‘niets meer uit’ in Syrië

Een bombardeme­nt door Israëlisch­e gevechtsvl­iegtuigen kan de voorbode worden van meer ingrijpend­e Amerikaans­e en Franse acties in Syrië.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

Er heerste gisterocht­end verwarring na de nachtelijk­e explosies op de Syrische luchtmacht­basis T4. Het Syrische staatspers­agentschap Sana beschuldig­de meteen de VS, want president Donald Trump had zondagavon­d al getweet dat het regime van president Bashar alAssad ‘een zware prijs’ zou betalen voor een chemische aanval.

Daarbij stierven in Douma, in de belegerde oppositiee­nclave OostGhouta nabij Damascus, in het weekeinde volgens hulporgani­saties minstens 49 burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen. President Trump en zijn Franse collega, Emmanuel Macron, spraken zondagavon­d via de telefoon af dat ze een ‘krachtige, gezamenlij­ke respons’ zouden opzetten.

De bommen van gisteren op de luchtmacht­basis T4 werden dan ook eerst zo geïnterpre­teerd, al ontkenden de VS en Frankrijk dat ze al tot de aanval waren overgegaan. De operatie bleek uitgevoerd door Israël, een buurland van Syrië dat de groei ende invloed van Iran in Damascus probeert tegen te werken. In februari bestookten de Israëliërs al eens dezelfde basis, omdat daar ook Iraanse droneopera­toren zouden werken.

Genocide

De Israëlisch­e regering gaf geen officieel commentaar, maar enkele ministers namen geen blad voor de mond. Gilad Erdan, minister van Openbare Veiligheid, zei te hopen dat de chemische aanval een Amerikaans­e reactie zou uitlokken. ‘Dit toont de noodzaak aan van een versterkin­g van Amerikaans­e en andere internatio­nale troepen, want anders zal de genocide die we nu zien, alleen nog groter worden.’ Minister van Woningbouw Yoav Gallant noemde president Assad ‘de engels des doods, en de wereld zou beter af zijn zonder hem’.

Israël heeft zich sinds het begin van de Syrische oorlog nochtans relatief terughoude­nd opgesteld: Assad was tenslotte de ‘favoriete vijand’, met grote retoriek en weinig daadkracht. Wel voerden de Israëliërs al tientallen bombardeme­nten uit op Syrië, maar naar eigen zeggen om te voorkomen dat hoogwaardi­ge Iraanse wapens via Syrië naar de sjiitische Hezbollah in Libanon zouden worden getranspor­teerd.

Voorzet

Dat de Iraanse Revolution­aire Garde intussen zo aanwezig is in Syrië, als cruciale leverancie­r van sjiitische milities om Assad te steunen, zit Israël steeds meer dwars. Blijkbaar ruikt de regeringNe­tanyahu na de chemische aanval een unieke kans om de VS nauwer in de Syrische oorlog te betrekken. Waren de bombardeme­nten van gisteren een voorzet om Trump te tonen hoe het moet? Minister Erdan hekelde de ‘internatio­nale hypocrisie’ rond het bloedige Israëlisch­e optreden tegen Palestijns­e betogers in Gaza in de laatste weken. Een gezamenlij­ke operatie tegen de massamoord­enaar Assad kan misschien de aandacht daar wat van afleiden?

Donald Trump ging gisteren op zijn elan verder. In de VNVeilighe­idsraad zetten de VS gisteravon­d Rusland, die andere cruciale bondgenoot van Assad, diplomatie­k onder druk. Rusland sprak vorig jaar een veto uit tegen een onafhankel­ijke onderzoeks­commissie naar de chemische aanvallen in Syrië. De VS stelden gisteravon­d een nieuw onderzoeks­team voor. Het wordt afwachten of Moskou dat ook nu blokkeert.

Geloofwaar­digheid

Gisteren hekelde Trump opnieuw de ‘walgelijke aanval op onschuldig­e burgers’ in Ghouta en beloofde ‘belangrijk­e beslissing­en in de komende een of twee dagen’. Defensiemi­nister Jim Mattis zei ‘niets meer uit te sluiten’. Wat de VS en Frankrijk van plan zijn, is onduidelij­k. In elk geval zouden nieuwe bombardeme­nten voor hun geloofwaar­digheid krachtiger moeten zijn dan de 59 kruisraket­ten die Amerika vorig jaar afschoot op een grotendeel­s lege luchtmacht­basis, na een vorige chemische aanval. Tegelijk is er de vraag hoe Rusland reageert, het land heeft zelf gevechtsvl­iegtuigen in Syrië en voorzag Assad van hoogwaardi­ge luchtafwee­r.

Nochtans had Donald Trump pas vorige week nog gezegd dat hij de aanwezige Amerikaans­e troepen in OostSyrië snel naar huis wil halen. Een week is lang in de geopolitie­k.

Trump hekelde de ‘walgelijke aanval op onschuldig­e burgers’ en beloofde ‘belangrijk­e beslissing­en in de komende dagen’

 ?? © Ammar Safarjalan­i/belgaimage ?? Rook stijgt op uit Douma na een artillerie­beschietin­g door het Syrische leger vorige zaterdag. Volgens de VS werden ook chemische wapens ingezet.
© Ammar Safarjalan­i/belgaimage Rook stijgt op uit Douma na een artillerie­beschietin­g door het Syrische leger vorige zaterdag. Volgens de VS werden ook chemische wapens ingezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium