De Standaard

Stakingen sturen luchtverke­er in de war

- © Christof Stache/afp

Zowel bij Lufthansa als bij Air France gaat het personeel vandaag staken. Dat zal leiden tot heel wat geschrapte vluchten.

Zowat de helft van alle geplande vluchten van het Duitse Lufthansa zal vandaag niet doorgaan. Om 5 uur ’s ochtends beginnen grondperso­neel en brandweer te staken op de grote luchthaven­s van Frankfurt en München, maar ook op de kleinere zoals Keulen en Bremen. De staking gaat uit van de vakbond Ver.di, die 6 procent loonsverho­ging eist voor 2,3 miljoen werknemers in overheidsd­iensten. Lufthansa noemt de actie ‘compleet onaanvaard­baar’ en zegt dat het bedrijf niet rechtstree­ks betrokken partij is in het conflict. Lufthansa zegt 800 van de 1.600 vluchten te moeten schrappen. Dat zou 90.000 reizigers impacteren. Vanop Brussels Airport zijn alvast enkele vluchten naar München en Frankfurt geannuleer­d.

Getroffen passagiers kunnen hun vlucht de komende zeven dagen gratis omboeken. Vluchten die wel doorgaan, zouden vertraagd kunnen zijn, meldt het bedrijf.

Air France

En niet alleen Duitse vliegtuige­n blijven vandaag aan de grond. Bij Air France eist het personeel hogere lonen. Concreet eist het 6 procent opslag nu het financieel beter gaat met het bedrijf. De directie werpt tegen dat het herstel nog fragiel is, en nog minder uitgesprok­en dan bij de concurrent­ie.

Het conflict is al sinds februari aan de gang. Zaterdag was het al de vijfde actiedag van 2018 voor Air France. De actie van vandaag maakt deel uit zes verschille­nde actiedagen die werden gepland. Morgen volgt er nog eentje.

De staking bij Air France is bovendien versmolten met de nationale stakingsgo­lf die Frankrijk overspoelt als protest tegen de hervorming­sagenda van president Emmanuel Macron.

De luchtvaart­maatschapp­ij stelde dat vandaag een kwart van de vluchten geannuleer­d zou worden. Air France zegt dat 34 procent van de stakers piloten zijn, 26 procent cabinepers­oneel en 19 procent grondperso­neel.

‘Deze actie is compleet onaanvaard­baar’

BETTINA VOLKENS Personeels­directeur Lufthansa

Volgens Lufthansa moet het vandaag schrappen.

 ??  ?? 800 van de 1.600 vluchten
800 van de 1.600 vluchten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium