De Standaard

Ondernemen is hip, vooral in Brussel

De Brusselaar­s zijn de meest ondernemen­de Belgen. Dat valt af te leiden uit de cijfers van de Startersat­las van Unizo en Graydon.

-

In de hoofdstad werden vorig jaar per duizend inwoners 10,5 nieuwe ondernemin­gen opgericht. Omgekeerd uitgedrukt betekent het dat per 95 inwoners er eentje met een eigen zaak begon. Geen enkele Vlaamse of Waalse provincie scoort zo hoog. Het dichtst in de buurt komt WaalsBraba­nt, met 10,0 starters per duizend inwoners. In Vlaanderen is de provincie Antwerpen het ondernemen­dst met 8,5 starters per duizend inwoners. Rodelantaa­rndrager is de provincie Luxemburg, waar 5,6 ondernemin­gen werden gestart per duizend inwoners. Bijna de helft van het aantal in Brussel.

De hoge startersdi­chtheid in Brussel is volgens de Startersat­las vooral een gevolg van de aantrekkin­gskracht die de hoofdstad van België en Europa heeft als vestigings­plaats voor ondernemin­gen. Daarnaast speelt ook een rol dat Brussel uitsluiten­d een stedelijke bevolking kent, terwijl de afzonderli­jke provincies ook meer rurale regio’s omvatten.

De goede economisch­e conjunctuu­r leidde vorig jaar tot een recordaant­al nieuwe ondernemer­s. Welgeteld 95.081 mensen zetten vorig jaar de stap. Het waren er 5,91 procent meer dan het jaar voordien. Vergeleken met tien jaar geleden zijn het er 28 procent meer. ‘Ondernemen is meer dan ooit hip, dankzij een verbeterd imago van het ondernemer­schap in het algemeen en een sterk wijzigende tijdgeest’, aldus gedelegeer­d bestuurder Danny Van Assche van de ondernemer­sorganisat­ie Unizo. Die geeft de Startersat­las jaarlijks uit, in samenwerki­ng met de Franstalig­e tegenhange­r UCM en het economisch informatie­bureau Graydon.

De popularite­it van een eigen bedrijf heeft geleid tot een verjonging van het totale ondernemin­gsbestand. Meer dan een derde van alle actieve bedrijven is jonger dan vijf jaar, stelt Eric Van den Broele van Graydon vast. Dat kan ook gevaren inhouden. Een toename van het aantal starters betekent niet dat alle ondernemin­gen ook op lange termijn levensvatb­aar zijn. Maar dat er bij starters meer faillissem­enten zouden zijn dan bij gevestigde ondernemin­gen, noemt Van den Broele een mythe.

Er werden vorig jaar 28.460 bedrijven meer opgericht dan er werden stopgezet, een nettoaangr­oei van 2,45 procent. Dat was het hoogste cijfer in de afgelopen vijf jaar. Opnieuw spant Brussel de kroon met een nettogroei van 2,61 procent. In absolute zin telt de provincie Antwerpen wel de meeste starters, wat niet verwonderl­ijk is omdat deze provincie ook het hoogste aantal inwoners heeft.

De stijging van het aantal starters is het hoogst in Henegouwen. Daar werden vorig jaar 9,38 procent meer ondernemin­gen opgericht dan het jaar ervoor. Het gaat om een inhaalbewe­ging, want in de vorige Startersat­las scoorde Henegouwen juist het minst goed. Die rol is nu weggelegd voor Luxemburg, waar het aantal starters met 3,77 procent toenam.

‘Dat er bij starters meer faillissem­enten zouden zijn dan bij gevestigde ondernemin­gen, is een mythe’

ERIC VAN DEN BROELE

Graydon

 ?? © Bart Dewaele ?? In de hoofdstad zijn er de voorbije jaren verschille­nde brouwerije­n bijgekomen (foto Brussels Beer Project).
© Bart Dewaele In de hoofdstad zijn er de voorbije jaren verschille­nde brouwerije­n bijgekomen (foto Brussels Beer Project).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium