De Standaard

‘Mooiste kust van Europa’ wordt een beetje Antwerps

- KIM CLEMENS © @parishilto­n

Een van de meest paradijsel­ijke plekken van Europa komt in handen van een Antwerpse redersfami­lie. De broers Cigrang hebben het kleine Spaanse eiland S’Espalmador gekocht voor 18 miljoen euro.

Slim gezien van de broers Christian (53), JeanPhilip­pe (54) en Michel (47) Cigrang. De telgen van de rederij Cobelfret staan ervoor bekend het voetlicht te schuwen en zo discreet te zijn dat de hoofdzetel van de firma naar Luxemburg verhuisde. Een paradijsel­ijk privéeilan­d is dan het ideale buitenverb­lijf voor de op privacy gestelde miljonairs.

Doorgaans moet je voor dat soort exclusieve parels eerder naar de Bahama’s, maar nu stond er één op de Balearen te koop. Al sinds 2015. De vraagprijs was toen 24 miljoen euro, maar die bleek te hoog voor geïnteress­eerde kopers. Uiteindeli­jk werd het 18 miljoen.

Groot is S’Espalmador nochtans niet, met een lengte van 3 kilometer. Heel erg afgelegen ook niet: bij laagtij wandel je er te voet naartoe vanop Formentera. Maar mooi is het wel. Zoals het smalle wandelpad waarop je aan beide kanten de zee ziet liggen. Of de gouden stranden die bij de mooiste van Europa worden gerekend. Logisch dus dat de plek populair is als daguitstap vanaf Ibiza. Chique zeiljachte­n liggen er graag voor anker. Ook al omdat er natuurlijk­e modderbade­n zijn, waar socialite Paris Hilton al eens in badderde voor dat verboden werd.

Want als er iets ontbreekt op S’Espalmador, dan is het wel de vrijheid om zomaar je zin te doen. Het eiland is beschermd natuurgebi­ed en maakt deel uit van het Parque Na tural de Ses Salines. Er staan nu twee woningen op het domein en alleen die mogen er in de toekomst ook op blijven staan. Gelukkig telt het ene optrekje een kapel, twaalf slaapkamer­s, acht badkamers en drie terrassen.

Als het van het lokale bestuur had afgehangen, zou het eiland trouwens volledig staatseige­ndom zijn geworden. In de jaren dertig werd het eiland voor omgerekend 255 euro verkocht aan een Brit, maar nu wilde het bestuur van Formentera het terugkopen van diens nakomeling­en. Alleen kregen ze het geld – zo’n 18 miljoen euro – niet op tijd samen.

Modehuizen

Dat is voor de familie Cigrang geen probleem. Haar vermogen wordt geschat op zo’n 1 miljard euro. De leden duiken elk jaar opnieuw op in de lijst van rijkste Belgen en hebben hun bedrijvigh­eden intussen danig gediversif­ieerd. De groep Cobelfret is niet alleen een rederij, maar exploiteer­t ook haventermi­nals en biedt ferrydiens­ten aan. Ze hebben ook een aanzienlij­k aandeel van 11 procent in vermogensb­eheerder Bank Degroof en investeerd­en in moderne kunst en modehuizen A.F. Vandevorst en Christian Wijnants.

Maar geslaagde zakenfamil­ie of niet, het parlement van de Balearen heeft in de Spaanse pers al aangegeven dat ze willen samenzitte­n met de broers. Om hen te informeren over de voorwaarde­n die vasthangen aan het natuurgebi­ed. (tweede van links) nam ooit een modderbad op het eiland.

Er staan nu twee woningen op het domein en alleen die mogen er ook blijven staan

 ??  ?? Paris Hilton
Paris Hilton

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium