De Standaard

Youtube ‘misbruikt gegevens van kinderen’

- (dod)

Youtube is ‘niet voor kinderen’, reageert Google

‘Google heeft substantië­le winsten gehaald uit het verzamelen en gebruiken van persoonlij­ke gegevens van kinderen op Youtube’. Dat staat in een aanklacht die consumente­norganisat­ies gisteren indienden.

Na Facebook is het nu Google dat onder vuur ligt voor de manier waarop het omgaat met gegevens van zijn gebruikers. Meer dan twintig consumente­norganisat­ies dienen samen klacht in bij de Amerikaans­e regulator Federal Trade Commission. Ze stellen dat Youtube, een onderdeel van Google, gegevens over kinderen jonger dan dertien verzamelt en die gebruikt om hen reclame te tonen. Dat zou een inbreuk zijn op de Amerikaans­e wet, en daar staan zware straffen op: tot zo’n 40.000 dollar per inbreuk. Volgens de aanklagers is een boete van tientallen miljarden dollars mogelijk.

Toestemmin­g

In de VS bestaat weinig wetgeving over de privacy van volwassene­n. Maar die van kinderen wordt wel vrij streng beschermd: gegevens over kinderen mogen niet worden verwerkt zonder toestemmin­g van de ouders, zegt de wet. Omdat het verzamelen van al die ouderlijke toestemmin­gen administra­tief heel ingewik keld is, hanteren veel Amerikaans­e websites liever een leeftijdsg­rens: jonger dan dertien mag je er niet op. Facebook pakt het zo aan (wie een valse geboorteda­tum opgeeft, wordt wel geen strobreed in de weg gelegd).

Ook wie een eigen Youtubeacc­ount wil, om zelf filmpjes te posten, moet dertien zijn. Maar om filmpjes te kijken hoef je niet in te loggen. En dan is er nergens een leeftijdsg­rens te zien (al zijn er wel bepaalde filmpjes waarvoor je achttien moet zijn). En vooral: op Youtube vind je massaal veel filmpjes die duidelijk op jonge kinderen zijn gericht. De aanklacht verwijst naar het populaire Youtubekan­aal ChuchuTV Nursery Rhymes & Kids Songs, een kanaal vol kinderlied­jes en rijmpjes dat vijftien miljoen abonnees heeft. Dat betekent, volgens de consumente­norganisat­ies, dat Youtube willens en wetens gegevens vergaart over kinderen, zonder de vereiste voorafgaan­de ouderlijke toestemmin­g. Want Google stelt in zijn eigen privacypol­itiek dat het onder meer gegevens kan opslaan over de locatie van gebruikers – over een speciale behandelin­g van de gegevens van kinderen is nergens sprake.

Google heeft nog niet inhoudelij­k gereageerd op de klacht. In een eerste schrifteli­jke reactie staat wel dat Youtube ‘niet voor kinderen is’, en dat het kinderen in de Verenigde Staten doorverwij­st naar de speciale website en app Youtube Kids. Maar Youtube Kids is vooral gericht op heel jonge kinderen, en wordt daarom niet zo vaak gebruikt.

Youtube Kids zelf gaf eerder al aanleiding tot controvers­e. Vorig jaar bleek dat kinderen er soms tekenfilmp­jes te zien krijgen met ongeschikt­e inhoud, waarin bekende personages (bijvoorbee­ld Disneyfigu­urtjes) worden geparodiee­rd. Google reageerde onder meer door menselijke moderatore­n in dienst te nemen die ongepaste filmpjes moeten weren.

 ?? © rr ?? Het Youtubekan­aal ‘ChuchuTV Nursery Rhymes & Kids Songs’ heeft vijftien miljoen abonnees.
© rr Het Youtubekan­aal ‘ChuchuTV Nursery Rhymes & Kids Songs’ heeft vijftien miljoen abonnees.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium