De Standaard

Facebook volgt u op websites Vlaamse overheid

Overheidsi­nstellinge­n als De Lijn en Kind en Gezin sturen met de Facebookpi­xel massaal gegevens over hun bezoekers door.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE DECKMYN

BRUSSEL I Op 16 februari werd Facebook door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg veroordeel­d wegens schending van de privacywet­geving. Het volgt het surfgedrag van Belgische internetge­bruikers via zijn sociale plugins (zoals de ‘delen’knop), via cookies en via de onzichtbar­e Facebookpi­xel. Volgens de rechtbank informeert het sociale netwerk de internetge­bruikers daar onvoldoend­e over en is daarvoor geen geldige toestemmin­g verkregen.

Veel Vlaamse overheidsi­nstellinge­n gebruiken die Facebookpi­xel op hun site. Dat betekent dat het bedrijf van Mark Zuckerberg Vlamingen kan volgen wan neer ze die websites bezoeken. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Bestuursza­ken Liesbeth Homans (NVA) op een parlementa­ire vraag van Katia Segers (SP.A).

Volgens Homans gebruiken zeven websites de Facebookpi­xel: Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Toegankeli­jk Vlaanderen, het Vlaams Centrum voor Agro en Visserijma­rketing, De Lijn, de Vlaamse Milieumaat­schappij en Kind en Gezin. Veertien websites gebruiken de sociale plugins van de netwerksit­e. Als u even een bus opzoekt op de website van De Lijn, of naar kinderopva­ng speurt via de site van Kind en Gezin, dan helpt dat Facebook dus om uw surfgedrag in de kaart te brengen. Ook als u zelf geen Facebookac­count hebt.

Toerisme Vlaanderen ontkent het gebruik van de pixel en De Standaard trof er ook geen spoor van aan. Bij Kind en Gezin vonden we op de homepage niet alleen de Facebookpi­xel, maar ook vier andere ‘trackers’ van de netwerksit­e. Nochtans staat daarover niets in de privacyver­klaring op de website, terwijl dat wel zou moeten. ‘Wij hebben die pixel er ooit geplaatst voor onze magazines, maar eigenlijk nooit gebruikt’, zegt woordvoerd­er Leen Du Bois, die belooft de pixel te zullen weghalen.

Ook bij De Lijn maakt de informatie­pagina over cookies geen gewag van de Facebookpi­xel of andere trackers. ‘Dat wordt heel binnenkort in orde gebracht’, zegt woordvoerd­er Tom Van de Vreken. De Facebookco­okies worden volgens hem onder meer gebruikt om te maken dat een bezoeker op de website niet steeds dezelfde advertenti­e voor een actie van De Lijn ziet.

‘Onaanvaard­baar’

‘Onaanvaard­baar’, noemt Katia Segers het gebruik van de Facebookpi­xel. ‘De Vlaamse overheid faciliteer­t een praktijk die door de rechtbank is bestempeld als een inbreuk op de privacywet­geving. Het is hallucinan­t dat websites van Vlaamse overheidsd­iensten nog steeds gebruikmak­en van deze technologi­e en een privébedri­jf in staat stellen om niet alleen informatie te verzamelen over elke sur fer, maar die ook nog eens zonder ons medeweten door te verkopen’. Segers vraagt dat Homans het gebruik van de Facebookpi­xel op Vlaamse overheidsw­ebsites onmiddelli­jk verbiedt

Via haar woordvoerd­er reageert Homans dat de uitspraak van de rechtbank ‘gericht is tegen Facebook. Het heeft geen pas de gebruikers van de plugins te criminalis­eren voor een situatie waarvoor Facebook verantwoor­delijk is’.

Daarmee is de Amerikaans­e reus de zwartepiet toegespeel­d. ‘Technisch gesproken begaan deze overheidsi­nstellinge­n een misdrijf’, zegt Willem Debeuckela­ere, de voorzitter van de Privacycom­missie. ‘Zij maken zich, strikt genomen, medeplicht­ig aan het ondergrave­n van de privacywet­geving.’

‘De minister heeft opdracht gegeven om bindende richtlijne­n uit te werken over het al dan niet gebruiken van pixels of plugins’, zegt Homans’ woordvoerd­er nog. Zodra die richtlijn er is, geven wij er gevolg aan, klinkt het bij De Lijn.

BRUSSEL I De Amerikaans­e senatoren kwamen meteen ter zake: ‘In het verleden hebben politici van beide partijen het aan technologi­ebedrijven overgelate­n om zichzelf te reguleren’, zei de voorzitter van de commissie Handel bij de opening van de hoorzittin­g. ‘Dit verandert misschien’.

‘Hebt u een monopolie?’

Het waren dinsdag de Senaatscom­missies Justitie en Handel die samenzaten om Mark Zuckerberg aan de tand te voelen. Woensdagna­middag, onze tijd, moet de ceo van Facebook ook twee commissies van het Huis van Afgevaardi­gden toespreken. Zuckerberg, uitzonderl­ijk in een blauw pak en niet in zijn kenmerkend­e grijze Tshirt, beschreef Facebook bij zijn openingsve­rklaring als ‘een optimistis­ch en idealistis­ch bedrijf’. Hij gaf fouten toe, maar wees voortduren­d op zijn goede intenties om mensen ‘dichter bij elkaar te brengen’.

Hij miste ook geen enkele kans om te verwijzen naar het bescheiden begin van de netwerksit­e, amper veertien jaar geleden. Bij een vraag over het filteren van haatberich­ten zei hij dat het censureren van berichten op Facebook oorspronke­lijk gebeurde ‘door mij en mijn kamergenoo­t’. Bij de aanvang van de hoorzittin­g slaagde hij erin om ernstig en deemoedig over te komen, gaandeweg dook zijn betweterig toontje vaker op.

Privacy Bill of Rights

Eind oktober werd Facebook al een eerste keer door senatoren gegrild, tegelijk met Google en Twitter. Toen ging het over hoe Russische organisati­es haast ongehinder­d hun netwerken hadden kunnen bespelen tijdens de presidenti­ële campagne van 2016. Zuckerberg maakte zich ervan af door het hoofd van zijn juridische afdeling, Colin Stretch, te sturen.

Deze keer wordt alleen Facebook op het matje geroepen. De aanleiding is de manier waarop de gegevens van tientallen miljoenen Amerikaans­e burgers (en in totaal mogelijk tot 87 miljoen mensen) terechtkwa­men bij Cambridge Analytica. Dat bedrijf gebruikte die gegevens om psychologi­sche profielen op te stellen en vervolgens kiezers te bestoken met politieke boodschapp­en die aangepast waren aan dat profiel.

Voor Democratis­che politici is de maat nu duidelijk vol. Twee Democratis­che senatoren, Ed Markey en Richard Blumenthal, stelden gisteren een Privacy Bill of Rights voor, een privacywet die deels geïnspiree­rd lijkt op de Europese wetgeving: voor het gebruiken of verkopen van persoonsge­gevens is toestemmin­g nodig, en regulator FTC houdt toezicht.

De grote vraag was hoe de Republikei­nse senatoren Zuckerberg zouden ontvangen. Zij moeten oppassen dat ze hun eigen president niet ondergrave­n. Ze laten het best niet uitschijne­n dat Cambridge Analytica de uitslag van de presidents­verkiezing­en heeft beïnvloed. Bovendien gaan de Republikei­nen – en ook Trump – er prat op dat ze bedrijven bevrijden van overbodige regeltjes.

‘Europa doet goede dingen’

Lindsey Graham Republikei­ns Senator

Maar ook zij waren bij momenten opvallend scherp voor Zuckerberg. De kans dat er wetgeving komt die Facebook reguleert, lijkt dan ook toe te nemen, al moet nog blijken of het diep verdeelde Congres het over een tekst eens kan worden. Zuckerberg ziet de bui blijkbaar hangen. ‘De echte vraag is: wat is de juiste regelgevin­g?’, zei hij zelf.

De ceo van Facebook herhaalde dat hij voorstande­r is van de voorgestel­de Honest Ads Act, die vereist dat bij politieke advertenti­es online steeds wordt bekendgema­akt wie ervoor heeft betaald. Maar verscheide­ne Republikei­nse politici stuurden aan op privacywet­geving. Ze voegden er wel aan toe dat Facebook mag meewerken aan het opstellen van de tekst.

Republikei­ns senator Lindsey Graham vroeg Zuckerberg nadrukkeli­jk of hij een monopolie heeft (‘Zo voelt het alvast niet’, repliceerd­e die) en of hij ook bereid is mee te werken aan wetgeving rond privacy. Zuckerberg zei geen ‘nee’ en voegde eraan toe voorstande­r te zijn van regels die ‘mensen controle geven over de gegevens die ze delen’. Daarbij merkte hij op dat Europa op dat vlak ‘sommige dingen goed doet’.

‘Zo voelt het in elk geval niet’

MARK ZUCKERBERG Ceo Facebook

 ?? © zuma press ?? Actievoerd­ers stelden gisteren bordkarton­nen versies van Mark Zuckerberg op voor het Capitool in Washington, waar de ceo van Facebook zich moest verdedigen.
© zuma press Actievoerd­ers stelden gisteren bordkarton­nen versies van Mark Zuckerberg op voor het Capitool in Washington, waar de ceo van Facebook zich moest verdedigen.
 ?? © Michael Reynolds/epaefe ?? Mark Zuckerberg zei voorstande­r te zijn van regels die ‘mensen controle geven over de gegevens die ze delen’.
© Michael Reynolds/epaefe Mark Zuckerberg zei voorstande­r te zijn van regels die ‘mensen controle geven over de gegevens die ze delen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium