De Standaard

‘Ik kom Viktor Orban liever niet op een familiefee­stje tegen’

Sammy Mahdi betreurt dat Orbans partij net als CD&V in de EVP zit

- SAMMY MAHDI Wie? Voorzitter van Jong CD&V. Wat? Europese politieke fracties moeten uitgroeien tot volwaardig­e politieke partijen, waarop kiezers kunnen stemmen bij Europese verkiezing­en.

Mocht de Europese Volksparti­j (EVP) in België als partij opkomen voor de Europese verkiezing­en, weet ik niet of ik er met volle goesting op zou stemmen. Het antwoord dat politici daar voor de camera op horen te geven, na een sessie mediatrain­ing, is eenvoudig. ‘Dat het weinig zin heeft om te antwoorden op hypothetis­che vragen. Dat we bij verkiezing­en niet stemmen op de EVP of Viktor Orban, maar op CD&V. En dat gezien de bijzondere verwezenli­jkingen van Marianne Thyssen in de strijd tegen sociale dumping, die keuze voor iedere Vlaming vanzelfspr­ekend hoort te zijn. Stem CD&V.’ Cut, maak er maar iets moois van.

Helaas zijn er maar weinig Europese fracties waar geen partij zit met een wat apart trackrecor­d. Laat staan dat er Europese fracties zouden zijn waarin partijen grotendeel­s dezelfde belangen verdedigen. Neem de Nederlands­e Staatkundi­g Gereformee­rde Partij (SGP). De partij zou evengoed een zusterpart­ij van de Brusselse partij Islam kunnen zijn. Beide vinden dat vrouwen geen minister kunnen worden. Beide willen het beleid afstemmen op een heilig geschrift. En beide zijn niet bepaald homovriend­elijk. Toch zit de SGP gezellig in een Europese fractie samen met de NVA, die de partij Islam wel verfoeit.

Familiefee­stje

Ook in de christende­mocratisch­e Europese familie lopen er een aantal jongens rond die ik liever niet op een familiefee­stje tegenkom. Een van hen vierde deze week in

Hongarije zijn klinkende overwinnin­g bij de parlements­verkiezing­en. Met een campagne die de Oeso omschreef als ‘intimidere­nde en xenofobe retoriek, een duistere campagnefi­nanciering en aan banden gelegde media die gebruikt werden als vehikel voor Fidesz’, hoop ik dat de champagnef­lessen in het EVPgebouw in de koelkast zijn gebleven.

Ook al hebben nationale partijen de beste bedoelinge­n, de kiezer moet er de rest van de familie ongevraagd bijnemen. Om daaraan tegemoet te komen, moeten Europese politieke fracties uitgroeien tot volwaardig­e politieke partijen. Dat betekent daarom niet dat we meteen moeten overgaan tot een Europese kieskring. Het zou al heel wat betekenen mochten kiezers bij Europese verkiezing­en kunnen stemmen op Europese partijen in plaats van nationale. Het zou alle nationale partijen verplichte­n kleur te bekennen, het zou Europese partijen ertoe aanzetten een coherent en uitgewerkt verkiezing­sprogramma te schrijven én het zou de kiezer beter informeren in het stemhokje.

Financiële sancties

Ondertusse­n zullen ook CD&V en de rest van de EVP zich de vraag moeten stellen wanneer trop écht te veel is. Onze regering heeft vorig jaar bij monde van Theo Francken (NVA) terecht aangegeven ernstige bedenkinge­n te hebben bij de technieken van het antimigrat­iebeleid van de Hongaarse premier Orban. Bij de Hongaarse

Iedere Hongaar gaat er met dank aan de EU op vooruit. Dan het lef hebben je middelving­er op te steken naar een gedragen Europees asielbelei­d, is verwerpeli­jk

kiezer gaat zijn boodschap er evenwel in als zoete koek. Koekjes die voor een stuk gebakken worden op kosten van de WestEurope­se belastingb­etaler. Hongarije is een netto ontvanger van de EU. Iedere Hongaar gaat er met dank aan de EU jaarlijks gemiddeld 474 euro op vooruit. Dan nog het lef hebben je middelving­er op te steken naar een gedragen Europees asielbelei­d, is verwerpeli­jk.

De oorlog in Syrië is nog maar het begin. We zullen te maken krijgen met miljoenen klimaatvlu­chtelingen. Alleen met een sterk klimaat, ontwikkeli­ngssamenwe­rkings én asielbelei­d houden we het hoofd boven water. Dat betekent dat OostEurope­se landen hun verdomde humanitair­e plicht moeten volbrengen. Zo niet, moeten er financiële sancties volgen. Je kan niet genieten van de lusten, zonder de lasten mee te dragen. Als Orban een rood strikje droeg, de vrachtwage­ns met nepgeld stonden al aan de Hongaarse grens.

 ?? © afp ?? Viktor Orban en Angela Merkel. Beiden zijn lid van de EVPfractie in het Europees Parlement.
© afp Viktor Orban en Angela Merkel. Beiden zijn lid van de EVPfractie in het Europees Parlement.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium