De Standaard

De metafoor van De Wever

De antropolog­ische reportage ‘Asterix aan de Schelde’, dat het opstandige district schetst, bewijst dat Borgerhout aanzet tot karikature­n.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN Thomas Blommaert, Asterix aan de Schelde. Een reportage uit Borgerhout, Epo, 212 blz., 18,5 euro.

BORGERHOUT I Bij dit verhaal past een disclaimer. Ik woon in Borgerhout, in een straat die de Turnhoutse­baan met het Moorkenspl­ein verbindt. Heel wat gebeurteni­ssen die Thomas Blommaert in zijn Asterix aan de Schelde beschrijft, beleefde ik vanop de eerste rij. Op zijn feitenrela­as valt weinig af te dingen. Zijn terugblik op de talloze akkefietje­s in dit dichtbevol­kte en superdiver­se Antwerpse district oogt verzorgd en nauwgezet. De analyses snijden hout. Maar zijn activistis­ch uitgangspu­nt verbloemt een taaiere werkelijkh­eid.

De titel van zijn boek verwijst naar de strip over dat Gallische dorpje dat zich tweeduizen­d jaar geleden niet onder de voet liet lopen door Caesar. Bij hoge uitzonderi­ng bezet de NVA in Borgerhout de oppositieb­anken. Dat is geen toeval. De coalitie van SP.A, Groen en PVDA – geholpen door een overloper – vond linkse samenhorig­heid belangrijk­er dan een goede relatie met het stadsbestu­ur.

Blommaert stelde de vraag aan de twee districtsb­urgemeeste­rs, Marij Preneel (Groen) en Stephanie Van Houtven (SP.A). Allebei antwoorden ze dat een coalitie met de NVA er gezien de standpunte­n echt niet inzat. Een reportage hoeft zich niet te ver diepen in een hypothetis­che vraagstell­ing: was Borgerhout beter af geweest met districtss­chepenen van NVAkomaf? Maar ik ben geneigd om te denken van wel.

Pestgedrag

Van meetaf aan verkoos het districtsb­estuur warmte boven efficiënti­e. Dat was zijn volste recht. Maar het leek naïef om te denken dat het stadsbestu­ur dit blauwblauw zou laten. Vanop het Schoon Verdiep spaarden De Wever en co. de Borgerhout­enaar niet. Projecten voor stadsverni­euwing werden uitgesteld of in een gemutileer­de vorm doorgevoer­d, het mobiliteit­sbeleid gaf de auto voorrang, een straatpick­nick werd verboden, ja zelfs tramlijnen werden afgebroken. Pestgedrag.

Daarop entte zich een negatieve beeldvormi­ng waarbij kwalijke incidenten werden uitvergroo­t of bepaalde bevolkings­groepen werden geviseerd. De stad lekte een onderzoek dat de – foutieve – indruk wekte dat de informele economie belangrijk­er was dan de formele economie. Borgerhout leek een groot drugshol waar de modale Antwerpena­ar het best wegbleef. De burgmeeste­r, die heel wat verzoeken voor overleg negeerde, maakt van het district een perfecte metafoor: stem op mij of een driekoppig­e linkse draak, met communis

ten, krijgt het voor het zeggen.

Terecht heeft Blommaert veel oog voor de renouveau die Borgerhout in zijn greep kreeg. De jongste jaren verbeterde de situatie sterk. Veel jonge gezinnen knappen de herenhuize­n op – het huizenpatr­imonium blijft een troef. De Roma, Rataplan en Trix stuwen het culturele leven naar een niveau waarvan heel wat centrumste­den alleen kunnen dromen. Het aantal bewonersin­itiatieven valt niet te tellen. Om het met een cliché te zeggen: het district bruist.

Dan wordt het verleideli­jk om die wederopsta­nding causaal te verbinden met het linkse bestuur. Dat is te makkelijk, zeker gezien het kleine budget waarover het district beschikt. Misschien stond Borgerhout zonder die vervelende polariseri­ng wel een stuk verder. Toegegeven, de Ant werpse uitgangspu­nten vloeken dikwijls met Borgerhout­se noden. Maar het gebrek aan dialoog trof in de eerste plaats de bewoners. Zowel Antwerpen als Borgerhout trok zich terug in een egelstelli­ng.

Patserwage­ns

Blommaert fietst gezwind om de pijnpunten heen. Door de werken aan het Moorkenspl­ein kan ik vanuit het raam de drugtransa­cties in die patserwage­ns met Nederlands­e nummerplaa­t opnieuw gadeslaan. Het sluikstort­en blijft een pest. En niemand kan de opgang van de hoofddoeke­n en sluiers ontkennen. Soms vervreemdt het straatbeel­d.

Wie in Borgerhout gaat wonen, moet een knop omdraaien. Een misantroop ergert er zich dood, begrijpt niet wat het mensen bezielt om daar hun leven op te bouwen. Maar wie ten prooi valt aan een scheut optimisme, ziet de opportunit­eiten en kan zich laven aan een heerlijk stukje stadsleven. Blommaert exploreert in zijn uitstekend geschreven boek alleen de tweede optie. Dat mag, met een burgemeest­er die uitblinkt in de eerste optie.

De coalitie van SP.A, Groen en PVDA vond linkse samenhorig­heid belangrijk­er dan een goede relatie met het stadsbestu­ur

 ?? © Sebastien Steveniers ?? Een beeld van het Moorkenspl­ein in Borgerhout, een dichtbevol­kt en superdiver­s district in Antwerpen.
© Sebastien Steveniers Een beeld van het Moorkenspl­ein in Borgerhout, een dichtbevol­kt en superdiver­s district in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium