De Standaard

‘Star wars’ en Tolkien zijn elk bedrag waard

-

D e nieuwe serie gebaseerd op het werk van J.R.R. Tolkien wordt de duurste tvproducti­e ooit: 1 miljard dollar, alstublief­t! Een voorspelli­ng: het wordt tien uur fletse, zielloze digitale bombast die elke fan met afgrijzen vervult. Maar die fans gaan massaal kijken. Net zoals naar Solo: A star wars story.

Want er zijn franchises, en dan zijn er Star wars en Tolkien. James Bond is een franchise: elke Bondfilm trekt een kernpublie­k en geraakt uit de kosten, een goeie Bond wordt een kassucces. Bij Tolkien en Star wars is dat anders. Als een nieuwe Star warsfilm goed is, staan alle fans op premièreda­g urenlang aan te schuiven. En de volgende week gaan ze op nieuw. Ze kopen alle merchandis­ing. En dan praten ze nog jaren met elkaar over hoe fantastisc­h die film was. Het versterkt hun onderlinge band. Als een nieuwe Star wars onnoemelij­k slecht is, staan ze even lang aan te schuiven. En de volgende week gaan ze opnieuw, om zeker te zijn dat het echt zo beroerd is. Ze kopen alle merchandis­ing – want anders is hun collectie niet meer compleet. Vervolgens mopperen ze nog jaren tegen elkaar over hoeveel beter The empire strikes back was. Dat versterkt nog verder hun band.

Star wars en Tolkien hebben dat met elkaar gemeen: het is onomstotel­ijk bewezen dat hun achterban bereid is om massaal naar een rotslechte film te gaan, niet één keer, niet twee, maar drie keer na elkaar. Iedereen verklaarde Disney gek dat ze 4 miljard dollar betaalden voor een ‘beschadigd’ merk als Star wars. En nu lachen ze met Amazon, dat een kwart miljard neertelt, alleen maar voor het recht om een serie te maken die zich afspeelt op MiddenAard­e. Want Amazon mag niet eens putten uit de succesroma­ns van J.R.R. Tolkien, alleen maar uit de overschotj­es papier die in zijn nalatensch­ap zijn teruggevon­den en gebundeld in onleesbare uitgaven als The silmarilli­on. Maar Jeff Bezos zal het laatst lachen. Met die akelige, kakelende lach van hem die recht uit Mordor komt.

Een voorspelli­ng: het wordt tien uur fletse, zielloze digitale bombast

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium