De Standaard

Grote gebaren uit Genua

Theater Wim Opbrouck draagt als alter ego van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer deze wisselvall­ige, maar genereuze bewerking van diens boek ‘La superba’.

- FILIP TIELENS

La superba Toneelgroe­p Maastricht ¨¨¨èè Belgische première 1415/4 in Arenberg, tot 30 mei op tournee in België.

Met de breed uitwaaiere­nde taal van Pfeiffer en de dandyeske maniertjes van een schrijver weet Opbouck wel blijf. Hij speelt Leonard, een Nederlands­e auteur die als ‘luxeemigra­nt’ verkast naar Genua. Met veel goede moed probeert hij daar te integreren, maar al gauw botst hij op de bimbo’s, bureaucrat­ie en de massale immigratie in het land van Berlusconi. Ploeterend slaat hij zich een weg door de steegjes van de ruige Italiaanse havenstad, om te eindigen in een tranendal van ellende en betaalde seks, zonder veel verhalen op papier.

Alle andere acteurs spelen meerdere rollen, die vaak schets matig uitgewerkt zijn: daklozen, travestiet­en en corrupte ondernemer­s die aan Leopolds terras komen aanwaaien en hem afleiden. Het been van de acrobatisc­he Angela Schijf speelt een op merkelijke bijrol, net als Joke Emmers die als signora opnieuw indruk maakt wanneer ze in woede uitbarst. Of deze persona ges echt bestaan, is nog maar de vraag. ‘Elke dag weer moet ik Genua verzinnen en bevolken met mensen’, zegt Leonard vanuit metastandp­unt als schrijver.

Regisseur Servé Hermans (exNTGent) brengt Pfeiffers bekroonde boek vaardig en met veel vaart op de planken. Soms gaat zijn enthousias­memeter in het rood en ligt de kolder er dik op, al past dat grote gebaar wel bij deze Italiaanse tragikomed­ie. De enorme videoproje­cties van Stephan Vanfletere­n dragen meer bij tot de sfeer dan de live muziek (‘Gente di mare’! ‘Cose della vita’!) van de band rond Axl Peleman. Die intermezzi met samenzang halen het tempo naar beneden en maken het ritme enigszins voorspelba­ar.

Ondanks enkele gebreken is La superba toch vooral een warme en genereuze, op een positieve manier zelfs haast ouderwetse toneelavon­d van bijna drie uur.

 ?? © Ben van Duin ?? Wim Opbrouck als Leonard.
© Ben van Duin Wim Opbrouck als Leonard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium