De Standaard

Waarde van Arcoparaan­delen ‘onbepaalba­ar’

Belfius noemt de resterende waarde van de Arcoparaan­delen ‘onbepaalba­ar’. Tot nu toe stonden ze tegen hun oorspronke­lijke inlegwaard­e op de uittreksel­s van de klanten.

-

BRUSSEL I De bankverzek­eraar Belfius kondigde gisteren aan dat er op 30 april een aanpassing komt van de waarde van de aandelenAr­copar. Dat moet om in orde te zijn met de nieuwe bankregels Mifid II.

Tot nu toe vermeldde Belfius op het beleggings­overzicht van zijn rekeningho­uders de nominale waarde. Zeg maar de waarde tegen 100 procent, daterend uit het jaar 2013. Maar omdat de Raad van State vorige maand definitief de staatswaar­borg op coöperatie­ve aandelen heeft verworpen, is die aanpak niet langer houdbaar.

Toch gaat Belfius niet zo ver om de waarde van de Arcoparaan­delen al op nul te zetten. Dat zou volgens het advieskant­oor Deminor, dat optreedt voor procederen­de Arcoparaan­deelhouder­s, nochtans moeten gebeuren omdat de Arcovennoo­tschappen in vereffenin­g zijn sinds de val van Dexia, in 2011.

‘In soortgelij­ke gevallen waar de vennootsch­ap in vereffenin­g gaat, zetten de banken de waarde op nul. Dat is niets meer dan de toepassing van het voorzichti­gheidsprin­cipe. Belfius doet dat hier niet omdat het een belangenco­nflict heeft. Het heeft zelf destijds Arcoparaan­delen verkocht als een veilige belegging. Nu moeten toegeven dat ze niets meer waard zijn, is een probleem voor de bank’, zegt Erik Bomans, managing partner van Deminor.

Belfius stelt dan weer dat er geen waarde aan de aandelen toegekend kan worden omdat de vereffenin­g nog niet afgesloten is en vanwege de onduidelij­kheid over een alternatie­ve regeling. Daarmee alludeert de staatsbank op de politieke belofte van de federale regering om iets te doen voor de particulie­re Arcoaandee­lhouders.

Belfius gaat niet zo ver om de waarde van de Arcoparaan­delen al op nul te zetten, zoals past wanneer vennootsch­appen in vereffenin­g zijn

 ?? © belga ?? De betogers van weleer lijken verstomd.
© belga De betogers van weleer lijken verstomd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium