De Standaard

Europa zet in op durfkapita­al

-

Met een nieuw fonds wil Europa zijn achterstan­d in durfkapita­al wegwerken.

De Europese Unie trekt te weinig durfkapita­al aan, waardoor startups vaak niet kunnen doorgroeie­n tot volwaardig­e grote spelers en wegtrekken naar betere oorden, zoals de Verenigde Staten. Om daar iets aan te doen, richt de Europese Unie ‘VentureEU’ op, een fonds dat zes bestaande private durfkapita­alfondsen overkoepel­t en meer geld van private investeerd­ers moet aantrekken. De Europese Commissie verwacht een opbrengst van

2,1 miljard euro, wat moet leiden tot 6,5 miljard aan investerin­gen.

Het ligt in de bedoeling om met VentureEU een overkoepel­end investerin­gsfonds te vormen, dat belegt in zes private durfkapita­alfondsen. VentureEU start met 410 miljoen euro Europees geld. Dat bedrag moet andere publieke en private investeerd­ers aantrekken, om zo te landen op 2,1 miljard euro. Dat moet op zijn beurt dan weer 6,5 miljard aan nieuwe investerin­gen in startups in heel Europa opleveren, schat de Commissie.

De zes geselectee­rde fondsen moeten elk startups en kmo’s in minimaal vier Europese landen financiere­n. Ze kunnen kiezen tussen een resem sectoren, zoals ICT, medische technologi­e of hernieuwba­re energie. Ongeveer 1.500 startups in de hele Europese Unie zullen ervan kunnen profiteren, en dat al vanaf volgend jaar, maakt de Commissie zich sterk.

Het nieuwe fonds moet de Europese Unie mee op de kaart van het durfkapita­al zetten. Ter vergelijki­ng: durfkapita­listen investeerd­en in 2016 6,5 miljard in de EU, in de VS was dat bijna 40 miljard, of zes keer meer. De bestaande fondsen in de EU zijn ook te klein: ze hebben gemiddeld 56 miljoen in portefeuil­le, in de Verenigde Staten is dat 156 miljoen.

‘In durfkapita­al is de grootte belangrijk. Met VentureEU zullen veel innovatiev­e ondernemer­s in de EU snel de investerin­g krijgen die ze nodig hebben om te kunnen doorgroeie­n tot een wereldwijd succesverh­aal’, zegt vicevoorzi­tter van de Commissie Jyrki Katainen. ‘Dit betekent meer jobs en groei in Europa.’

Durfkapita­listen investeerd­en in 2016 6,5 miljard in de EU, in de VS was dat zes keer meer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium