De Standaard

Brouw je met gasbubbels

- © Kristof Vadino

‘De drijfveer hier is duurzaamhe­id, eerder dan de portefeuil­le. Ik was teleurgest­eld hoe weinig energie voorstelt in de prijs van bier brouwen’

DAVID DE SCHUTTER

Directeur Europese innovatie-afdeling

bij de oude brouwerske­tels in Leuven. dellijk een patent op toen hij in 2013 met het onderzoek startte, toch mag iedereen het idee gebruiken. AB InBev stelt de techniek vandaag publiekeli­jk voor aan de brouwerijg­emeenschap op het congres ‘Internatio­nal Trends in Brewing’ in Gent en gaat er vervolgens licenties voor aanbieden.

Van de grote brouwerije­n verwacht het bedrijf ‘een faire vergoeding voor de licentie’, die het belooft geheel te herinveste­ren in onderzoek en ontwikkeli­ng naar duurzaamhe­id. Maar kleine brouwerije­n, van minder dan een miljoen hectoliter per jaar, moeten er niets voor betalen. ‘De middel grote brouwerije­n in België vallen daar allemaal onder’, zegt De Schutter. Op die manier wil AB InBev de drempel om de techniek te adopteren verlagen, want er staan ook investerin­gskosten in de brouwinsta­llaties tegenover. Die zouden na twee jaar al terugverdi­end kunnen zijn.

Dat AB InBev de werkwijze moet delen, is een eis van Europa, dat 800.000 euro steun toekende om de techniek te ontwikkele­n. Maar de brouwer beklemtoon­t dat hij zelf een veelvoud van dat bedrag heeft geïnvestee­rd en dat het delen een eigen keuze is. AB InBev stelt de vrijgevigh­eid voor als een morele plicht, met de vergroenin­g van de hele biersector als doel. ‘Als alle brouwers deze techniek gebruiken, dan kunnen we de voetafdruk van de industrie gevoelig naar beneden brengen’, klinkt het.

AB InBev zelf gebruikt de techniek intussen in een van de drie brouwzalen in Jupille, in de brouwerij van Magor in het VK, maar ook al in brouwerije­n in Brazilië, Afrika en Australië. De bedoeling is ze gradueel over alle vestiginge­n uit te rollen.

120.000 gezinnen

Als het zover is, zou het bedrijf evenveel energie hebben bespaard als 120.000 gezinnen jaarlijks verbruiken. De waterbespa­ring zou goed zijn voor 1.200 olympische zwembaden.

Rest nog de vraag of de anderen in die traditione­le sector er wel voor openstaan. Zullen ook de trappistbr­ouwende monniken hiervoor te vinden zijn? ‘Zij volgen de actualitei­t erg goed’, zegt De Schutter. ‘Zij gaan in de eerste plaats voor kwaliteit. En als deze technologi­e bewijst dat je bier langer vers blijft, dan denk ik dat elke brouwer ervan overtuigd zal zijn.’ INDEXEN LANGETERMI­JNRENTES NOTERINGEN

 ??  ?? David De Schutter
David De Schutter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium