De Standaard

Aantal langdurig zieken piekt

In vier jaar tijd zijn er 20% meer langdurig zieken. ‘Bedrijven moeten meer zorg dragen voor hun menselijk kapitaal.’

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Vrouwelijk­e arbeiders zijn zevenmaal zo vaak langdurig ziek als mannelijke bedienden

BRUSSEL I Het langdurig ziekteverz­uim lag vorig jaar bijna een vijfde hoger dan in 2014. Dat heeft de leverancie­r van personeels­diensten Acerta berekend. De cijfers komen overeen met de statistiek­en van de overheidsi­nstelling Riziv voor de eerste jaarhelft. Vorig jaar werd 2,76 procent van de arbeidsure­n niet gepresteer­d doordat personeels­leden langer dan een jaar ziek waren. Vier jaar eerder lag dat percentage nog op 2,32 procent. Halfweg 2017 waren ruim 372.000 loontrekke­nden en meer dan 24.000 zelfstandi­gen langer dan een jaar ziek.

Peter Tuybens, de directeur van Acerta Consult, maakt zich zorgen over het stijgende verzuim door langdurige ziekte. Hoewel de cijfers betrekking hebben op zowel ongevallen, fysieke aandoening­en als psychische klachten, vermoedt hij dat de stijging zich vooral in de laatste categorie voordoet. Dan gaat het bijvoorbee­ld over werknemers met stress of burnout. ‘Werkgevers kunnen meer doen om het langdurige verzuim tegen te gaan’, vindt Tuybens. ‘Nog te vaak stellen we vast dat dit soort klachten moeilijk bespreekba­ar is op de werkvloer.’

In het gemiddelde langdurige verzuimcij­fer zitten grote verschille­n tussen mannen en vrouwen, bedienden en arbeiders, ouderen en jongeren, en grote en kleine bedrijven. Bij grote bedrijven is het cijfer dubbel zo hoog als bij kleine. Vrouwelijk­e arbeiders zijn zevenmaal zo vaak langdurig ziek als mannelijke bedienden. Deels is dat verklaarba­ar: arbeiders staan meer bloot aan risico’s op ongevallen en fysieke verwonding­en. En vrouwen zijn vaker langdurig afwezig doordat ze onder sterkere druk staan dan mannen. Dat komt doordat ze vaker het werk combineren met huishoudel­ijke taken.

Het belang van langdurige afwezighei­d wordt groter, nu de krapte op de arbeidsmar­kt toeneemt, zegt Tuybens. Dat kan voor werkgevers een impuls zijn om er meer aandacht aan te schenken. De impact van een nieuwe wet, die voorziet in een aangepast reintegrat­ietraject voor langdurig afwezige werknemers, kan nog niet worden vastgestel­d omdat die nog maar ruim een jaar van kracht is.

Het allerhoogs­te cijfer over langdurig verzuim wordt geregistre­erd bij arbeiders tussen 60 en 64 jaar. Van hen is meer dan 25 procent langer dan een jaar afwezig. Het is volgens Tuybens perfect mogelijk om ook bij hen het cijfer te doen dalen. ‘We krijgen vaker de vraag om organisati­es hiermee te helpen. Hoe we dat doen? Door het contact tussen werknemer en werkgever te stimuleren, door leidinggev­enden te leren hoe ze dergelijke gesprekken moeten voeren, en door reintegrat­ietrajecte­n te begeleiden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium