De Standaard

België wil CO2-vrije scheepvaar­t

De Belgische politiek en industrie pleiten voor een scheepvaar­t zonder CO2uitstoo­t tegen 2050. Daar zit meer achter dan louter milieubeko­mmernis.

- Belgische schepen hebben een VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Het Parijse klimaatakk­oord, waarin bijna alle landen afspraken om de opwarming van de aarde te beperken, legt geen normen op aan de scheepvaar­tsector. De uitstoot van die grensovers­chrijdende industrie is moeilijker toe te rekenen aan een land. Nochtans is de uitstoot van de globale scheepvaar­t gelijk aan die van Duitsland, een aandeel dat de komende decennia zonder een ingreep fors zal toenemen.

In Londen onderhande­len de 171 lidstaten van de Internatio­nale Maritieme Organisati­e deze week voor het eerst over klimaatdoe­lstellinge­n voor de scheepvaar­tsector, een diplomatie­ke krachttoer die vrijdag moet resulteren in een eerste aanzet voor een wereldwijd maritiem klimaatakk­oord. ‘Het is eindelijk tijd om ook voor het waterverke­er doelstelli­ngen op te stellen’, zegt Philippe De Backer (Open VLD), federaal staatssecr­etaris voor de Noordzee. ‘En wij leggen de lat hoog.’

De Belgische regering pleit in Londen voor een volledig CO2vrije scheepvaar­t tegen 2050. Daarmee speelt ons land zowel binnen de Europese Unie als wereldwijd een voortrekke­rsrol. De EU zelf houdt het onder druk van ZuidEurope­se landen bij een nietbinden­de ‘voorkeur’ voor reductie van minimaal zeventig procent in 2050, vergeleken met 2008.

Onze diplomaten krijgen de volle steun van de invloedrij­ke Belgische scheepvaar­tindustrie. Ons land is wereldwijd de nummer zeventien qua vlootgroot­te, zegt Wilfried Lemmens, hoofd van de Koninklijk­e Belgische Redersvere­niging (KBRV). Bijkomende troeven zijn de haven van Antwerpen en de aanwezighe­id van een aantal grote rederijen – zoals CMB, Exmar en Euronav – en de baggerreuz­en Deme en Jan

PHILIPPE DE BACKER Staatssecr­etaris voor de Noordzee

 ?? © Hollandse Hoogte / Philip Vanoutrive ?? voorsprong op het vlak van hernieuwba­re energie.
© Hollandse Hoogte / Philip Vanoutrive voorsprong op het vlak van hernieuwba­re energie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium