De Standaard

Farc-politicus opgepakt wegens drugshande­l

De VS vragen de uitleverin­g van de huisideolo­og van de voormalige rebellenor­ganisatie Farc. Wordt het een Amerikaans­e cel in plaats van de Senaat voor Jesús Santrich?

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Jesús Santrich zou normaal op 20 juli zijn intrede doen in de Colombiaan­se Senaat. Hij zou een van de vijf zetels krijgen die – zoals in het vredesakko­ord van 2016 is vastgelegd – voor de Farc zijn voorbehoud­en. De 52jarige huisideolo­og van de Fuerzas Armadas Revolucion­arias de Colombia, die in werkelijkh­eid Seuxis Hernández heet, zou zich na een leven van 28 jaar in de illegalite­it aan de kant van de wetgever scharen.

Maar sinds deze week ziet zijn toekomst er lichtjes anders uit. De kans is groot dat hij de rest van zijn leven niet in een leren fauteuil van de Senaat slijt, maar op de brits van een Amerikaans­e gevangenis­cel. De Verenigde Staten beschuldig­en hem en drie Farccompan­en ervan dat zij 10.000 kilo cocaïne, goed voor een bedrag van 15 miljoen dollar, wilden exporteren en vragen zijn uitleverin­g. Maandag heeft de Colombiaan­se politie Santrich/ Hernández opgepakt.

In het vredesakko­ord staat dat de voormalige rebellen van de Farc immuniteit hebben voor de misdrijven die zij vóór 1 december 2016 hebben gepleegd. De bewuste cocaïnever­scheping dateert van november 2017. Santrich zou in een hotel in Bogotá 5 kilo cocaïne aan mogelijke kopers hebben overhandig­d.

Drugsdeale­rs

Wie Farc zegt, denkt cocaïne. De linkse boeren die in de jaren zestig de wapens opnamen tegen de Colombiaan­se grootgrond­bezitters werden op termijn een van de belangrijk­e spelers in de wereldhand­el van de drugs. Op haar hoogtepunt kocht de Farc in meer dan twintig Colombiaan­se provincies coca van de lokale boeren. De schattinge­n over hun jaarlijkse inkomsten liepen van 200 miljoen tot 3,5 miljard dollar. De vraag wat er met de cocaindust­rie zou gebeuren na het vredesakko­ord, was voor later. Eerst moest er vrede komen.

Het arrestatie­bevel dat voor Santrich is uitgeschre­ven, doet vermoeden dat sommige voormalige Farcrebell­en hun lucratieve inkomsten niet konden opgeven

‘Het vredesproc­es is mislukt. De leden van de Farc moeten zich klaarmaken voor wat gaat komen’ JESUS SANTRICH Huisideolo­og Farc

en hun contacten met de drugswerel­d warm hebben gehouden.

Respect voor regels

De Colombiaan­se president Juan Manuel Santos, die in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen voor het vredesakko­ord, zei dat hij zonder probleem zou instemmen met een uitwijzing­sbevel. Het is voor hem een bewijs dat Colombia een rechtsstaa­t is. ‘De opbouw van de vrede vereist een absoluut res pect voor regels en afspraken. Dit is niet het moment om tolerant of zwak te zijn’, zei Santos op tv.

Het is een sterk argument, maar tegelijk staat Santos zwak. Uitgereken­d een dag voordat Santrich werd opgepakt, is de vrouw die verantwoor­delijk was voor de financiële kant van het vredesakko­ord ontslagen wegens gesjoemel. Donorlande­n als Noorwegen, Zweden en Zwitserlan­d vragen al enkele weken een vergaderin­g om te praten over de wijze waarop hun geld wordt besteed.

Complot

Mensen die de weg naar het vredesakko­ord hebben geplaveid, vrezen dat de recente, broze rust door de arrestatie van Santrich in gevaar komt. Een van de voormalige leiders van de Farc ziet een complot. Hij denkt dat de Amerikanen samenspann­en met de Colombiaan­se regering om de Farc, die nu een politieke partij met de naam Fuerza Alternativ­a Revolucion­aria del Común is geworden, te onthoofden.

Jesús Santrich heeft via zijn advocaat een hongerstak­ing aangekondi­gd. ‘Dit bewijst het Colombiaan­se volk dat het vredesproc­es mislukt is’, liet hij meedelen. ‘De leden van de Farc moeten zich klaarmaken voor wat er gaat komen.’

 ?? © Paul Arboleda/afp ?? aanhangers van de Farc
© Paul Arboleda/afp aanhangers van de Farc
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium