De Standaard

Ahold Delhaize stuurt aandeelhou­ders wandelen

Een aantal aandeelhou­ders van Ahold Delhaize ijverde gisteren tevergeefs voor inspraak over een beschermin­gsconstruc­tie.

- VAN ONZE REDACTEUR IN NEDERLAND PASCAL DENDOOVEN

AMSTERDAM I Ahold Delhaize kreeg gisteren op zijn aandeelhou­dersvergad­ering kritiek te slikken. Het ging om het voornemen de beschermin­gsconstruc­tie later dit jaar via een stichting met 15 jaar te verlengen, zonder de aandeelhou­ders inspraak te geven. Volgens Jasper Jansen van de Vereniging van Effectenbe­zitters (VEB) ging Ahold Delhaize daarbij twee keer in de fout. Een eerste keer in 2003 toen het de beschermin­gsconstruc­tie op een haast onzichtbar­e manier liet goedkeuren door de aandeelhou­ders. Die stemden toen over een kapitaalve­rhoging van 3 miljard om Ahold Delhaize erboven op te helpen na een boekhoudsc­handaal. ‘De draagwijdt­e van die maatregel is toen niet toegelicht’, zei Jansen.

Een loer gedraaid

In 2016 wekte Ahold Delhaize dan weer de indruk dat de aandeelhou­ders over een verlenging van de beschermin­gswal zouden kunnen stemmen. Dat stond op de ‘fusieagend­a’ van Ahold Delhaize, maar werd er onder druk van institutio­nele partijen weer afgehaald. Eind februari maakte Ahold Delhaize plotseling bekend dat het de beschermin­gsconstruc­tie later dit jaar met 15 jaar wil verlengen. Aandeelhou­ders zouden daarbij niet gehoord worden.

‘Onwettelij­k’, zei Jurjen Lemstra van het advocatenk­antoor Lemstra Van Der Korst. Ahold Delhaize weerlegde dat en zei dat de onderhande­lingen met de stichting onder het contractre­cht vielen. Jansen (VEB) zei dan weer dat Ahold Delhaize de aandeelhou­ders een loer had gedraaid.

Dick Boer, die op 1 juli opgevolgd wordt door Frans Muller, hield vol dat Ahold Delhaize transparan­t was geweest in zijn communicat­ie. Het viel ook op dat Boer gisteren consequent het speelveld opentrok naar alle stakeholde­rs van Ahold Delhaize, met als onderligge­nde boodschap dat de belangen van aandeelhou­ders niet alles bepalend zijn.

Bij de stemming over de agenda – of het nu ging over de kwijting of over mogelijkhe­den om tot 10 procent nieuwe aandelen uit te geven – werd de groep niet echt in verlegenhe­id gebracht. De bepalingen werden in regel met 97 procent en meer aangenomen.

Met Boer, die op 30 juni met pensioen gaat, verdwijnt bij Ahold Delhaize een topkruiden­ier. ‘Het is het juiste moment om terug te treden. De fusie is grotendeel­s afgerond, Ahold Delhaize doet het zeer goed.’ Over de toekomst van Albert Heijn in België zei Boer dan weer: ‘We praten er open over met elkaar, dat is positief. In het begin lag dat nog wat anders.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium