De Standaard

Naturalism­e, nu ook op tv

-

De Franse schrijver Emile Zola definieerd­e het naturalism­e als volgt: drop een personage in een milieu en kijk wat er gebeurt. In andere benadering­en van de naturalist­ische literatuur duiken nerveuze hoofdrolsp­elers op, dialectisc­he dialogen, onbekende vormen van seksualite­it en aandacht voor de zelfkant van de maatschapp­ij.

Welnu, De Boxy’s combineert het beste van die inzichten in een tvprogramm­a. De hypernerve­uze, culinaire tweelingbr­oers Stefan en Kristof Boxy, die een taal spreken die historisch vast verwant is met het Nederlands, krijgen elke week een opdracht in een voor hen onbekend milieu. Gisteren mocht Jani Kazaltzis voor een grote foto staan en doen alsof hij op Tomorrowla­nd stond: ‘Kom naar hier en creëer het ul tieme gerecht volgens de waarden van het dancefesti­val!’ De tussentijd­se proeven waarmee de broers ingrediënt­en konden verzamelen, werden uitgelegd door een fee, die wellicht geleased werd van Ketnet. Tussen de opnames door mocht ze à volonté allerlei soorten drugs gebruiken om zo blij moge lijk te acteren, terwijl ze besefte dat het programma een stinker van formaat zou worden.

De Boxy’s moesten vier gerechten geblinddoe­kt proeven, raden uit welk land ze kwamen en de bijbehoren­de vlaggen zoeken op de festivalca­mping. ‘Een mojito zonder munt?’ Van een caipirinha hadden de sterrenche­fs nog nooit gehoord, ze dachten dat het uit het ‘ZuidAmerik­aanse land Mexico’ moest komen. Köttbullar? Belgisch! Waarop ze de Duitse vlag net op tijd konden onderschei­den van de onze. Ze moesten om het best plaatjes draaien in een woonzorgce­ntrum, een tent opzetten (‘is dat een parachute?’), een dance battle uitvechten op een podium van Tomorrowla­nd (‘the rave cave, is dat van een raaf?’).

Natuurlijk werd alles gelardeerd met hun achteraf opgenomen commentaar, dat nooit grappig of niet beschamend was. Wat krijgen de Boxy’s, in het echte leven toptraiteu­rs, om zich zo belachelij­k te maken? Hebben ze hun lobotomie zelf moeten betalen? Het zullen vast flippertof­fe kerels zijn, maar op tv lijken ze de verboden liefdeskin­deren van Kamiel Spiessens en Jimmy B.

In de aflevering van volgende week koken ze op een Kempische camping. In de derde episode bereiden ze in ZuidAfrika een buffet voor de cast van FC De Kampioenen 3. Waarop een Boxy aan Carmen Waterslaeg­hers vraagt: ‘Blijft het bij één film?’ Even tevoren heeft hij gepolst of het beest op safari een lama is. En of hij een rhinosauru­s zal kunnen zien.

Dat Bart De Pauw, die de wereld ooit Buiten de zone en Het geslacht De Pauw schonk, het programma heeft geregissee­rd, maakt het alleen maar droeviger. Hier met die lobotomie.

Wat krijgen de Boxy’s, in het echte leven toptraiteu­rs, om zich zo belachelij­k te maken?

De Boxy’s. op Vier.

 ?? © Vier ?? De Boxy’s
© Vier De Boxy’s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium