De Standaard

Taksen op diesels 30% hoger in drie jaar

Dieselrijd­en wordt steeds duurder. Dat komt omdat de overheid 30 procent meer belastinge­n aanrekent.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I De mobiliteit­sfederatie VAB heeft de impact geanalysee­rd van de nieuwe verkeersbe­lasting, uit 2016, en de geleidelij­ke gelijkscha­keling van accijnzen tussen diesels en benzinewag­ens.

Wat blijkt? ‘Vandaag moet een dieselrijd­er gemiddeld 30 procent meer betalen dan drie jaar geleden, terwijl de belastingf­actuur voor eigenaars van een benzinewag­en gemiddeld met 5 procent is gedaald’, zegt VABwoordvo­erder Maarten Matienko.

In zijn studie vergelijkt de VAB de taksen op zes automodell­en (Ford Mondeo, MercedesB, VW Golf, Opel Corsa, Peugeot 208 en Audi Q3), telkens in een benzine en een dieselvari­ant. Er wordt uitgegaan van een jaarlijks gebruik van 15.000 kilometer.

Eerste vaststelli­ng: de verkeersbe­lasting op diesels is binnen een vork van 13 tot 22 procent gestegen, terwijl die op benzinewag­ens met 9 tot 18 procent is gedaald.

De verklaring zit, volgens Matienko, onder meer in het zwaarder doorwegen van de cilinderin­houd bij dieselwage­ns en vrachtwage­ns, de verschille­n in CO2uitstoo­t en het feit dat er bij de berekening van de verkeersbe­lasting een bonus wordt ingebracht voor benzinewag­ens en een malus voor dieselwage­ns.

Gelijk aan de pomp

Dezelfde trends zijn ook te zien bij de accijnzen op brandstof. Via het cliquetsys­teem beoogt de federale overheid een stapsgewij­ze gelijkscha­keling van de accijnzen tussen diesel en benzine. Volgens de VAB zal die gelijkscha­keling deze zomer een feit zijn en zullen diesel en benzine evenveel kosten aan de pomp.

In absolute bedragen blijven de benzine wagens meer accijnzen betalen ‘omdat het verbruik van een benzinemot­or nog steeds hoger is dan die van een gelijkwaar­dige diesel’, zegt woordvoerd­er Matienko. Maar globaal daalt hun factuur met 2 procent en stijgt die van de dieselrijd­ers gemiddeld met 28 procent.

Bij een van de onderzocht­e merken, de VW Golf, loopt de prijsstijg­ing voor de dieselvari­ant zelfs op tot 39 procent.

Verbod in steden

De mobiliteit­sclub haalt er nog een derde negatieve factor bij voor de diesels: de (nakende) invoering van lageemissi­ezones in de grote steden waar oude (vervuilend­e) diesels niet meer binnen mogen.

In Antwerpen is die zone al een feit, met nog strengere normen vanaf 2020. Andere steden in Vlaanderen zullen volgen. Volgens de VAB zouden hierdoor bijna 900.000 diesels niet langer in Antwerpen, Gent, Hasselt en Mechelen binnen mogen.

‘Dit kan een waar schokeffec­t veroorzake­n’ zegt Matienko. ‘Het gaat om 16 procent van het wagenpark. Het bannen van diesels in de steden zal de restwaarde van deze wagens op de tweedehand­smarkt flink doen dalen.’

‘De lageemissi­ezones zullen een schokeffec­t veroorzake­n. Daardoor zullen bijna 900.000 diesels niet langer in Antwerpen, Gent, Hasselt en Mechelen binnen mogen’

MAARTEN MATIENKO

Woordvoerd­er VAB

 ?? © Kris Hossey ?? Weg met vervuilend­e oude dieselwage­ns, signaleert dit bord bij de invoering van de Antwerpse lageemissi­ezone.
© Kris Hossey Weg met vervuilend­e oude dieselwage­ns, signaleert dit bord bij de invoering van de Antwerpse lageemissi­ezone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium