De Standaard

Nieuwe bonusformu­le levert meer winst op

Voor winstgeven­de bedrijven wordt het eenvoudige­r hun werknemers op een fiscaal voordelige manier te laten delen in het succes. Gedaan met de bonus in cash? Op de individuel­e winstpremi­e moet geen personenbe­lasting worden betaald. Bovendien is er geen pla

- JOHAN RASKING

Iets minder dan de helft van de Belgische bedrijven – 46,9 procent, zegt het socialedie­nstenkanto­or SD Worx– keerde vorig jaar een bonus uit aan het personeel, boven op het vaste loon. In de overgrote meerderhei­d van de gevallen ging die bonus naar managers, kaderleden en bedienden.

De populairst­e formule was de uitbetalin­g van een individuel­e bonus in cash. Dat is erg opmerkelij­k, want fiscaal bekeken is dit met grote voorsprong de minst aantrekkel­ijke en rendabele manier om werknemers een extraatje te geven. Zo’n bonus in cash wordt immers als ‘gewoon loon’ belast. Het verschil tussen het brutobedra­g en de nettoopbre­ngst is enorm, leert een berekening door het hrdiensten­bedrijf Acerta. Als een bedrijf een bonus van 1.000 euro in cash uitbetaalt, blijft daar voor de werknemer amper 380 euro netto van over (zie grafiek).

Gelukkig bestaan er efficiënte­re alternatie­ven.

Collectiev­e bonus

De zogenoemde ‘collectiev­e loonbonus’ werd door vakbonden en werkgevers overeengek­omen in de nationale cao nr. 90. Bij uitbetalin­g van 1.000 euro blijft er netto 653 euro over, dat is 273 euro meer dan bij een bonus in cash.

Maar aan die formule hangen ook veel beperkinge­n en voorwaarde­n vast. Zo moet het gaan om een beloning voor alle werknemers of voor een specifiek te omschrijve­n groep van werknemers binnen het bedrijf. Om er recht op te hebben, moet het personeel vooraf opgelegde doelstelli­ngen halen, zoals een omzetstijg­ing van x procent of een daling

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium