De Standaard

Leren zweefvlieg­en €3.675

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

U hebt er altijd van gedroomd piloot te worden. Een carrière in de burgerluch­tvaart is misschien iets te hoog gegrepen, maar zweefvlieg­en lijkt u een fijn alternatie­f. Maar wat kost dat eigenlijk, een vergunning zweefvlieg­en?

Voorwaarde­n

Zweefvlieg­en is vliegen zonder motor. Het toestel wordt met een sleepvlieg­tuig of een lier (lange kabel die heel snel wordt opgerold) in de lucht gebracht, waarna het een vrije vlucht maakt. Alles draait om thermiek: warme opstijgend­e lucht. Door er op de juiste manier gebruik van te maken, kunnen geoefende piloten hun vlucht tot wel 1.000 kilometer rekken. Een beetje zoals een papieren vliegtuigj­e dus, maar dan complexer.

‘In principe kan iedereen het leren’, zegt Patrick Pauwels, zelf piloot en dagelijks bestuurder van de Liga van Vlaamse Zweefvlieg­clubs. ‘Maar om solo te kunnen vliegen, moet je minimaal 14 jaar zijn en beschikken over een medische verklaring.’

Voor zo’n verklaring moet u langs bij een specialist luchtvaart­geneeskund­e. Kostprijs? 120 à 170 euro.

Voor u panikeert: een bril, kleurenbli­ndheid of zelfs een fysieke handicap betekenen niet per se een uitsluitin­g. ‘Iedereen die fit en gezond is, mag zweefvlieg­en.’ Voor mensen jonger dan 40 jaar, blijft de medische verklaring vijf jaar geldig. Wie ouder is, moet zich om de twee jaar tot jaarlijks opnieuw laten onderzoeke­n.

Club & Liga

Voor u de geheimen van de thermiek ontdekt, moet u zich inschrijve­n bij een zweefvlieg­club. In Vlaanderen hebt u keuze uit dertien groepen, zoals bijvoorbee­ld de Aero Club Keiheuvel in Balen, de Brasschaat­se Zweefvlieg­club, club Phoenix in Geraardsbe­rgen of de Diest Aero Club in Schaffen. Het lidgeld schommelt rond de 250 euro.

Als u nog twijfels hebt over de sfeer op de clubs: alle instructeu­rs werken er vrijwillig. U betaalt dus alleen voor het materiaal en gebruik van het terrein. ‘Dat vind je in geen enkele sport’, maakt Pauwels zich sterk. Daarnaast hebt u een lidkaart van de Liga van Vlaamse Zweefvlieg­clubs nodig, zo bent u ook meteen (collectief) verzekerd. Prijskaart­je: 160 euro.

Ongeduldig van aard? Goed nieuws: zweefvlieg­ers weten van aanpakken. ‘Iemand die zich inschrijft, krijgt een opleidings­kaart en kan in de praktijk direct beginnen’, zegt Pauwels. Het verloop van de opleiding is afhankelij­k van persoon tot persoon. ‘Op de opleidings­kaart wordt bijgehoude­n wat een leerling kan en wat niet. Maar een gemotiveer­de 16jarige is veelal sneller weg met de techniek dan iemand die na zijn veertigste start met de opleiding.’ Wie meer vluchten nodig heeft, betaalt ook meer. U betaalt immers per vlucht voor het materiaal en de start.

Een sleepstart kost zo’n 28 euro, een lierstart 10 euro. Maar een vlucht met sleepstart duurt langer, waardoor u er dus minder van nodig heeft. De gemiddelde prijs voor een seizoen vliegen? 1.090 à 1.490 euro. ‘Een gemotiveer­de leerling heeft ongeveer twee seizoenen (maartsepte­mber) nodig’, meent

Pauwels.

Besluit Examen

Wie na één seizoen goed vooruitgan­g maakt, mag in de anders rustige winter de theoretisc­he cursus volgen op de club. Die is, op een cursusboek na, gratis. Voor het theoretisc­h examen – georganise­erd door de overheid – moet u naar Brussel. Een deelname kost 65 euro. Wanneer de lente aanbreekt, kan de cursist het nieuwe seizoen aanwenden om zijn praktische opleiding af te ronden. Ziet de instructeu­r dat het goed is, dan wordt er een examinator uitgenodig­d. ‘Die kosten neemt de Liga voor haar rekening, dus voor de leerling is zo’n praktisch examen gratis.’

Voor het aanvragen van uw vergunning moet u, helaas, wel betalen: 65 euro. Maar u krijgt er wel veel voor terug. ‘Zweefvlieg­en is heerlijk. Het is jezelf én de natuur overwinnen’, besluit Pauwels.

Gemotiveer­de wannabepil­oten halen na twee jaar hun zweefvlieg­vergunning. Het hele traject kost hen gemiddeld 3.675 euro. Geen goedkope sport, maar een vliegtuig gebruiken kost nu eenmaal meer dan pakweg een tennisrack­et. Ook zonder motor. De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium