De Standaard

3. Oude bankbiljet­ten en munten

-

matige erfgenamen. Het totaalbedr­ag dat in aanmerking komt voor teruggave klokte eind december af op 457,73 miljoen euro.

Wilt u checken of er in het register een slapende rekening geregistre­erd staat op uw naam, dan kunt u dat zelf online opzoeken via de beveiligde site www.myminfin.be. U meldt zich aan met uw elektronis­che identiteit­skaart (eID).

Duikt er in een oude kast of een bergplaats op zolder nog een vergeten spaarpotje op met oude Belgische bankbiljet­ten of munten? Voor muntstukke­n in Belgische frank is het te laat, maar biljetten kunt u nog altijd omruilen voor euro’s.

Alle biljetten van 100 frank of meer, uitgegeven sinds 1944, blijven inwisselba­ar, zonder beperking in de tijd. Meer bescheiden bankbiljet­ten van 20 en 50 frank worden bij de munten gerekend en kunnen dus niet meer omgewissel­d worden.

Voor de omruiling kunt u terecht bij alle vestiginge­n van de Nationale Bank. Omwisselin­g per post kan ook, maar is beperkt tot maximaal 120.000 frank per persoon en per maand.

Ook restanten van Duitse mar ken, Spaanse peseta’s of andere nationale Europese munten kunt u in de meeste gevallen nog omwisselen voor euro’s. Maar dat wordt wellicht een klusje voor uw volgende reis, want de omwisselin­g kan nog alleen via de nationale bank van het land in kwestie gebeuren.

Let wel op, want in sommige landen is de tijdslimie­t voor omwisselin­g al een tijdje verstreken. Zo nemen bijvoorbee­ld Griekenlan­d, Frankrijk, Italië en Cyprus helemaal geen oude biljetten meer terug.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium