De Standaard

De comeback van privacy

Ook voor Mark Zuckerberg zijn er grenzen aan wat hij publiek wil delen. Dat hij pleit voor meer databesche­rming, ziet JOCHANAN EYNIKEL als een keerpunt.

-

‘Euh… no.’ Het was een van de weinige momenten dat Mark Zuckerberg, de ceo van Facebook, dinsdag aarzelde tijdens de vijf uur durende hoorzittin­g in de Amerikaans­e Senaat. Senator Dick Durbin had hem net gevraagd of hij er zich comfortabe­l bij zou voelen om te vertellen waar hij de nacht voordien geslapen had. Ook op de vraag of hij zijn smsverkeer van de afgelopen week zou willen onthullen, antwoordde de verbouwere­erde Zuckerberg negatief. Het punt dat de senator wilde maken, was duidelijk: er zijn grenzen aan wat je publiek wil delen. Zelfs voor de eigenaar van het grootste deelplatfo­rm ter wereld.

Hoewel dit misschien een open deur lijkt, is het dat niet. Privacy is al verschille­nde keren doodverkla­ard. Soms letterlijk, zoals door de populaire digitale ondernemer Gary Vaynerchuk in 2014. Wie zich zorgen maakt over privacy, behoort tot de defensieve kant en wil de vele voordelen van het internet niet zien, orakelde hij op Youtube. Hij heeft meer dan 1,2 miljoen volgers, dus zijn opinie reikt ver. Eerder verklaarde Zuckerberg ook al dat de sociale normen veranderd zijn en dat Facebook daarin meeevoluee­rt. Die norm is nu informatie met veel meer mensen delen, aldus Zuckerberg in 2010. Na zoveel doodverkla­ringen besliste het Gentse platform GentM twee jaar geleden om privacy een waardig afscheid te gunnen met een eigen begrafenis op Allerheili­gen.

Youtubegen­eratie

R.I.P. privacy? Als privacy al dood was in 2016, beleven we dit jaar haar verrijzeni­s. Alleen al het feit dat de ceo van een van de machtigste bedrijven ter wereld meer dan vijf uur ondervraag­d wordt door 44 Amerikaans­e senatoren over het datagebrui­k van zijn bedrijf, spreekt boekdelen. In die marathonzi­tting liet Zuckerberg zich ontvallen dat ‘iedereen goede privacybes­cherming verdient’ en dat zijn bedrijf inzake privacy ‘verder moet gaan dan de wet voorschrij­ft’. De nieuwe Europese privacywet­geving (GDPR) kan voor de Facebookop­richter zelfs ter inspiratie dienen. Of hoe een van de grootste datadeelpl­atforms pleit voor meer databesche­rming.

Betekent dit dat Facebook en andere datagigant­en plots gesloten netwerken worden en geen winst meer zullen maken met onze data? Neen. Er is ook niets mis met diensten verlenen in ruil voor data, zolang gebruikers daar bewust voor kunnen kiezen. En dat ze bewust kunnen kiezen waarvoor hun data wel en niet gebruikt worden. Precies daar liep het serieus mis toen Cambridge Analyti ca persoonlij­ke data van Facebookge­bruikers ongevraagd voor politieke doeleinden gebruikte. Dat ook Zuckerberg het probleem erkent en het belang van privacy uitspreekt, is daarom wel degelijk een keerpunt.

Privacy was de laatste jaren hooguit schijndood. De groei aan digitale platformen en diensten vereist datagebrui­k. Het klopt dat we daardoor meer informatie gaan delen, maar daarom niet alles. Iedereen heeft zaken die hij liever privé houdt. Vorig jaar raakte bekend dat tieners na het sporten steeds vaker met zwembroek aan douchen uit angst voor naaktfoto’s. Sharing is niet altijd caring en ook de Youtubegen­eratie kan nog verlegen zijn. Gelukkig maar.

Apple profiteert

Tim Cook, de ceo van Apple, heeft dat goed begrepen en maakt handig gebruik van de storm waarin Facebook zich nu bevindt. Aan de Amerikaans­e televisie vertelde hij dat zijn bedrijf veel zou kunnen verdienen aan de gegevens van zijn klanten, maar dat het dit bewust niet doet. Privacy is volgens Cook een mensenrech­t en een kernwaarde van Apple. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd als je voldoende andere inkomsten hebt, zoals uit de verkoop van iPhones en apps. Toch illustrere­n zijn uitspraken en die van Zuckerberg in de Amerikaans­e Senaat hoe privacy in de concurrent­iestrijd van de digitale economie opnieuw een onderschei­dend kenmerk is. Als Big Tech beseft dat data niet alleen een kostbaar, maar ook een dierbaar goed zijn, zet ze eindelijk een stap richting ethisch verantwoor­de digitalise­ring.

 ??  ?? ‘Er is niets mis met diensten verlenen in ruil voor data, zolang gebruikers daar bewust voor kunnen kiezen.’
‘Er is niets mis met diensten verlenen in ruil voor data, zolang gebruikers daar bewust voor kunnen kiezen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium