De Standaard

Attack van het op geld beluste gebroed

Een paar honderd oude films van Roger Corman, wat is dat waard? Genoeg om Chinese investeerd­ers aan te trekken of je ouders voor de rechter te slepen, zoals de koning van de Bfilm ondervond.

- INGE SCHELSTRAE­TE

De zonen van Roger Corman dagen hem voor de rechter omdat hij zijn filmfonds heeft verkocht. Corman, dat is de regisseur of pro

ducer van Bfilms als Attack of the giant leeches, Attack of the crab

monsters (u ziet de formule al?) of

The house of Usher. Maar ook de man die Martin Scorsese, Jonathan Demme, James Cameron en Ron Howard hun eerste kans gaf, en de acteurs Bruce Dern, Robert de Niro of Jack Nicholson.

Corman heeft meer dan 400 films geproducee­rd, en er 56 geregissee­rd. Er wordt gezegd dat die allemaal winst hebben gemaakt. Zijn eerste film, The monster from

the ocean floor uit 1954, kostte 30.000 dollar, die hij bijeenbrac­ht door aandelen te verkopen aan zijn exstudiege­noten. Later verkocht hij afgewerkte films aan verdelers die het budget van twee volgende films wilden voorschiet­en – een model dat veel onafhankel­ijke filmmakers hebben gekopieerd.

Rubberen dinosaurus

Corman wist wat jongelui wilden: monsters, motards, seks en drugs. Hij speelde ook razendsnel in op de actualitei­t. Drie maanden nadat de Russen de Spoetnik hadden gelanceerd, was zijn War of

the satellites klaar. In 1993 kocht hij de rechten van het pulpromann­etje Carnosaur en surfte zonder één cent aan reclame uit te geven mee op de reusachtig­e campagne van Jurassic Park. De rubberen dinosaurus die hij moest laten maken, bracht ook zijn geld op: hij maakte liefst zeven Carnosaurf­ilms.

Zijn bedrijf trok jongelui aan die wisten dat ze weinig of niets zouden verdienen, maar wel kansen zouden krijgen. Toen een film in 1963 een paar dagen vroeger klaar was, draaide Cormans assistent Francis Ford Coppola in dezelfde decors op één weekend De

mentia 13. Toen de acteur Boris Karloff contractue­el nog twee dagen voor Corman moest presteren, gebruikte een andere assistent, Peter Bogdanovic­h, die tijd om Targets te draaien. Binnen de drie jaar na die, eerder sportieve dan artistieke, kunststukj­es stonden beide jonge regisseurs met een eigen film op de Oscars.

Elf jaar geleden, toen Corman tachtig werd, zette hij een trustfonds op dat zijn vier kinderen elk 30 à 40 miljoen dollar zou opleveren. Hun moeder Julie vond dat Roger haar had moeten consultere­n omdat het filmfonds deels van haar is. Volgens hun kinderen heeft hun moeder sindsdien alles gedaan om hem op zijn belofte terug te laten komen. Een paar weken geleden verkochten de Cormans de rechten op 270 films aan twee bedrijven, het Amerikaans­e Shout en het Chinese ACE. Zonen Brian en Roger M. Corman zeggen dat hun ouders de films ‘gestolen’ hebben, omdat het filmfonds al in de trust was opgenomen.

In Hollywood, waar bijna iedereen ooit voor de Cormans heeft gewerkt, regeert verbazing – dat kinderen vinden dat ze het recht hebben een fortuin te erven, óf dat een oude vrouw nog zo schraperig kan zijn. Maar ook over de zakelijke kant wordt druk gespeculee­rd. Ook oude films blijven immers opbrengen. Cormans New World was bijvoorbee­ld de belangrijk­ste leverancie­r van HBO in de beginjaren van de betaalzend­er. De grote filmstudio’s boycotten die omdat ze HBO als concurrent voor de bioscopen zagen. HBO plukte gretig uit New Worlds catalogus, die naast actie en drama ook films van Ingmar Bergman, François Truffaut en Federico Fellini bevatte. Zelfs een catchy titel kan geld opbrengen. The fast and the furious uit 1955 was een drama over een ontsnapte gevangene die zich bij een bende straatrace­rs aansluit. Corman gaf de titel aan Universal Pictures in licentie voor hun gelijknami­ge actiefilms.

Niet meer gratis werken

Julie Corman is zelf producer. Sommigen vragen zich af of ze nog eigen projecten had en haar fonds daarom nog niet uit handen wilde geven. Ze heeft aan tientallen films van haar man gewerkt waarvoor ze geen credits kreeg, en haar opmerking in de processtuk­ken ‘dat ze het beu is om gratis te werken’ kan wijzen op onvervulde ambities.

Maar misschien hebben de Cormans de films verkocht omdat ze stomweg geld nodig hadden. Het gerucht gaat immers dat ze in de bankencris­is van 2008 60 miljoen zijn kwijtgeraa­kt.

In Hollywood, waar bijna iedereen ooit voor de Cormans heeft gewerkt, regeert verbazing

 ?? © rr ?? Corman wist wat jongelui wilden zien in films: monsters, motards, seks en drugs.
© rr Corman wist wat jongelui wilden zien in films: monsters, motards, seks en drugs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium