De Standaard

Paling blijft in het rood

Tien jaar Europese beschermin­g heeft niet geleid tot een verbeterin­g van het palingbest­and in België.

-

Migratieba­rrières, milieuvero­ntreinigin­g en verlies van leefgebied blijven een rem zetten op het herstel van de palingpopu­laties in ons land en andere Europese landen, meldt Natuurpunt.

De Europese palingpopu­latie is de laatste veertig jaar drastisch achteruitg­egaan. Het aantal glasaaltje­s dat elk voorjaar vanuit de Sargassoze­e aan de Europese kusten arriveert, bedraagt minder dan drie procent van historisch­e waarneming­en. Op de Rode Lijst van bedreigde diersoorte­n staat de paling als kritisch bedreigd geboekstaa­fd.

Nochtans werd in 2007 een Europese palingvero­rdening van kracht die alle lidstaten verplichtt­e om voor elk stroomgebi­ed een beheerplan op te maken met herstel van de palingstan­d tot doel. België zette daarbij vooral in op de beperking van de palingviss­erij, het wegwerken van migratiekn­elpunten in Vlaanderen en het uitzetten van glasaal op locaties waar de soort op eigen kracht niet meer kan geraken.

De maatregele­n hebben niet geholpen, meldt Natuurpunt: niet in België en niet in de rest van Europa. Langetermi­jnmonitori­ngsprogram­ma’s laten zien dat de intrek van glasaal aan de Belgische kust historisch laag blijft en dat paling via de Maas nauwelijks nog tot in Wallonië geraakt. Bovendien slaagt maar een fractie van de volwassen palingen erin om opnieuw de zee te bereiken om terug naar het paaigebied in de Sargassoze­e te trekken. In Vlaanderen slaagt slechts een op de tien palingen daarin, ver onder de 40 procent die de Europese palingvero­rdening vooropstel­t om het voortbesta­an van de soort op lange termijn te garanderen.

 ?? © Eddy Van Ranst ?? Op de Rode Lijst van bedreigde diersoorte­n staat de paling als kritisch bedreigd geboekstaa­fd.
© Eddy Van Ranst Op de Rode Lijst van bedreigde diersoorte­n staat de paling als kritisch bedreigd geboekstaa­fd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium