De Standaard

HIER STAKEN DE BONDEN TEGEN

-

De vakbonden staken in deze fase nog tegen intenties. Het gaat om onderdelen van het Zomerakkoo­rd en de begrotings­controle, die nog omgezet moeten worden in effectieve maatregele­n.

● Het voornemen om contractue­len aan te werven in plaats van statutair vastbenoem­de ambtenaren. Minister Vandeput werkt aan een codex waarin het nieuwe statuut van de ambtenaar wordt beschreven. Volgens het ACV zit daarin het concept van contractue­len ‘verweven’.

● Beknibbeli­ng op verlof. Zo zou een verlofdag voor plechtige communie of lentefeest de dag zelf genomen moeten worden. ‘Maar dat feest gebeurt op een zondag, dat is dus een dag afnemen’, zegt het ACV. De afschaffin­g van de prikklok betekent dat er geen achttien verlofdage­n meer opgebouwd kunnen worden als compensati­e voor overuren. Die zouden vervangen worden door twaalf dagen, maar Vandeput zou daaraan nog willen sleutelen.

● Bij ziekte zouden ambtenaren in plaats van gewoon doorbetaal­d te worden, na dertig dagen op 60 procent van het loon terugvalle­n. Het kabinetVan­deput ontkent overigens dat die maatregel op tafel ligt.

● Bevorderin­gsexamens worden afgeschaft. Interimarb­eid wordt ingevoerd. ‘Daar is niemand vragende partij voor. Het is ook duurder’, zeggen de bonden. (pdd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium