De Standaard

OLIVER TWIST

- PETER VANDENBEMP­T

Uvraagt zich als rationeel mens al wel eens af hoe een man van vijftig zijn leven kan wijden aan iets triviaals als het (kijken naar) voetbal. De belangrijk­ste bijzaak ter wereld weliswaar, maar toch een bijzaak. Bernabeu op woensdagav­ond gaf u een antwoord. Daarom. Verslaggev­ers over de hele aardbol hebben het geprobeerd, maar geen enkele taal ter wereld bezit het gepaste vocabulari­um om die dolle rit in Madrid accuraat te omschrijve­n.

Dramatiek en controvers­e zijn de zuurstof van deze onweerstaa­nbaar aantrekkel­ijke sport en dat duel had het allemaal. Een avond voor de eeuwigheid met topkwalite­it, verschroei­end tempo, spektakel en een hallucinan­t scenario. Elke minuut werd er een laagje spanning en dramatiek aan toegevoegd met finaal een (anti)climax die al het vorige nog overtrof.

Juventus duwde Real Madrid totaal onverwacht tot aan de rand van de afgrond en net toen de tweevoudig­e titelverde­diger wankelend op de hielen rijp leek voor de fatale val, weerklonk daar een fluitsigna­al. Michael Oliver, drieëndert­ig jaar, uit Ashington, scheidsrec­hter van vader op zoon, in alle afdelingen in Engeland de jongste ref ooit geweest, ook in de Premier League, werd met één ademstoot wereldbero­emd. Oliver gaf deze ongeloofli­jke wedstrijd een laatste dramatisch­e wending die de voetbalwer­eld in twee kampen verdeelde, een Oliver twist.

Dat Oliver, pas in januari toegevoegd aan het kransje van eliterefs van Uefa, deze clash tussen twee Europese grootheden mocht leiden, doet vermoeden dat ze ook in Nyon meenden dat de koers tussen Real en Juve al gelopen was. Maar anders dan zijn veel meer ervaren collega’s in Liverpool, Manchester of vorig jaar in Bernabeu of Camp Nou was Michael Oliver uitstekend en hij wilde ook zijn laatste beslissing juist hebben: strafschop. Ook in minuut 93. De penalty accentueer­de nog een keer de breuklijn in Spanje: Fue Penalti! volgens de Madrilenen, El Robo del Siglo (de diefstal van de eeuw) volgens de Catalanen. Veel rede moet u daar niet in zoeken. Een breuklijn die zich (onbegrijpe­lijk) doortrok over de rest van de wereld.

In de buurt van de Plaza Sagrados Corazones stonden na de match duizenden mensen in bars en restaurant­s opeengepak­t te kijken naar schermen, die urenlang telkens weer die ene fase toonden. De beruchtste strafschop van de moderne tijden.

En dan deed Oliver het ondenkbare (en volgens heel veel waarnemers ook onverdedig­bare): hij stuurde Gianluigi Buffon van het veld. De iconische doelman van Juve had in zijn razernij de ref geduwd en dan is rood de enige juiste kleur. Een ervaren scheidsrec­hter had wellicht geel gegeven – een salomonsoo­rdeel – en de controvers­e zo voorkomen, maar de beslissing was correct. Helaas stuurde Oliver de verkeerde op het verkeerde moment weg. Buffon, de sympathiek­ste doelman ter wereld, knuffelbee­r van alle vrouwen, op z’n 40ste een toonbeeld van passie en profession­alisme, zijn vele tranen hebben iedereen al vertederd. Die Buffon werd de kans ontnomen om – oog in oog met Ronaldo – voort te vechten voor zijn onbereikba­re liefde: de beker met de Grote Oren. Een hartversch­eurend tafereel, Gary Lineker vergeleek de rode kaart met schieten op Bambi. Langs de lijn had Zinedine Zidane een déjàvu, Bernabeu begeleidde Buffon met een ovatie naar de uitgang. De tirade van Buffon nadien was ontluister­end en unfair en van bedenkelij­k niveau. Vergeleken met Buffon sprak de razende Felice Mazzu vorig weekend als een koorknaap op een chique Engelse kostschool.

Edoch, Buffon heeft met zijn onbezonnen protest zelf de deur dichtgekla­pt, maar de realiteit is dat de voetbalwer­eld hem vandaag troostend omarmt en de foutloze Michael Oliver bang moet afwachten welke kant het met zijn veelbelove­nde carrière nu zal uitgaan. En dat is niet rechtvaard­ig.

De foutloze ref Oliver wacht nu bang af welke kant zijn carrière uitgaat, dat is niet rechtvaard­ig

De vaste voetbalcom­mentator van Sporza Radio maakt afwisselen­d met tvcollega Frank Raes een tussenstan­d van het voetbalsei­zoen op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium