De Standaard

N-VA brengt Michel in verlegenhe­id bij Merkel

Merkel forceert België om een Europese kiesdrempe­l goed te keuren, maar de NVA ligt dwars. Ook een communauta­ire geste kan haar niet paaien.

- VAN ONZE REDACTEURS MATTHIAS VERBERGT BART BEIRLANT

BRUSSEL I Als de politieke en diplomatie­ke machine van de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel een versnellin­g hoger schakelt, is er weinig dat haar kan afstoppen. Toch slaagt de Belgische federale regering er momenteel in om een voor Duitsland cruciaal voorstel voorlopig te blokkeren, onder impuls van de NVA.

Om bij de Europese verkiezing­en van mei 2019 te voorkomen dat er kostbare parlements­zetels naar kleine Duitse splinterpa­rtijen zouden gaan, wil Merkel het mogelijk maken voor lidstaten om op Europees niveau een kiesdrempe­l in te voeren. Momenteel zijn 7 van de 96 Duitse zetels in het Europees Parlement in handen van partijtjes zoals de uiterst rechtse NPD en de sati rische Die Partei, die een zetel behaalde onder de slogan ‘Ja tegen Europa, nee tegen Europa’. Terwijl andere landen, zoals Frankrijk, zelf een kiesdrempe­l hanteren, floot het Duitse Grondwette­lijk Hof een soortgelij­k voorstel van Merkel terug omdat de Europese verkiezing­sregels er niet in voorzien.

Kleine Catalaanse partijen

Daarom is Duitsland al een tijd bezig alle lidstaten te bewerken om een nieuwe Europese kieswet erdoor te krijgen. Maar daar is unanimitei­t voor nodig. Een jaar geleden kaartte Berlijn de kwestie aan bij de Belgische diplomatie, en Merkel sprak er Michel over aan op de jongste Europese top. Maar terwijl een akkoord dringend nodig is opdat de regels in 2019 geldig kunnen zijn, ligt België nog als enige Europese land dwars.

De NVA moet immers niet weten van een Europese kiesdrempe­l, hoewel die voor België niet zou gelden. Onder druk van onder meer Nederland telt in het uiteindeli­jke voorstel de kiesdrempe­l alleen voor landen met meer dan 35 zetels in het parlement. Aangezien Frankrijk al een kiesdrempe­l hanteert en Polen en Italië voor de Europese verkiezing­en opgesplits­t zijn in meerdere kieskringe­n, zou de regeling alleen gelden voor Duitsland en Spanje.

‘Voor ons is dit een belangrijk­e principiël­e kwestie’, klinkt het bij een federale NVAbron. Kleine regionalis­tische partijen – uit bijvoorbee­ld Catalonië, Baskenland of Corsica – dreigen immers uit het parlement te verdwijnen, argumentee­rt de partij. ‘En ja, de NVA is ook ooit klein geweest en we zijn dat nog niet vergeten’, schreef ondervoorz­itter Sander Loones op Facebook.

‘Platte koehandel’

In diplomatie­ke kringen klinkt frustratie over het NVAstandpu­nt. ‘Waarom doet ons land moeilijk? Dit heeft toch geen betrekking op ons? Dit ruikt sterk naar politieke chantage.’ Een soortgelij­k signaal klinkt bij coalitiepa­rtners CD&V en Open VLD. Zij wijzen naar een communauta­ire eis die de NVA volgens hen als pasmunt wil gebruiken in ruil voor hun fiat. ‘Platte koehandel’, klinkt het bij CD&V.

De eis gaat terug op een verzuchtin­g die in Vlaanderen al jarenlang klinkt: op Europees en internatio­naal niveau bokst de regio onder haar institutio­nele gewicht. Vlaanderen wil vaker eigen ministers en diplomaten naar Europees topoverleg kunnen sturen, maar de huidige afspraken tussen de deelstaten zijn nog niet aangepast aan de bevoegdhed­en die Vlaanderen intussen heeft verworven. Zowel het Vlaamse als het federale regeerakko­ord belooft daarin veranderin­g te brengen, maar de passages bleven tot op vandaag dode letter.

De NVA ontkent echter dat een inwilligin­g van die eis hen over de streep zou trekken om akkoord te gaan met de kiesdrempe­l, en verwijt op haar beurt haar coalitiepa­rtners de twee dossiers te koppelen. ‘Wij gaan toch niet toegeven op iets dat al afgesproke­n is?’ klinkt het. Want: ‘de discussie over de Vlaamse vertegenwo­ordiging op Europees niveau is al meer dan twee jaar geleden door de Vlaamse regering geagendeer­d’, zegt een Vlaamse NVAbron. ‘Michel had dus tijd zat om het regeerakko­ord op dit punt uit te voeren.’

De woordvoerd­ers van de premier antwoordde­n niet op vragen om commentaar. Gisteren leverde een informele samenkomst tussen de kabinetten van de vicepremie­rs in elk geval niets op. Maandag volgt nieuw overleg. Zonder een oplossing vrezen de coalitiepa­rtners van de NVA Europees gezichtsve­rlies, en een dure openstaand­e rekening bij het machtigste Europese land. ‘Dit is enorm belangrijk voor Duitsland’, zegt een Europese bron.

Duitsland, dat verrast is door de Belgische blokkering, voert intussen de druk verder op. Europarlem­entsleden van Merkels partij CDU oefenen druk uit op hun collega’s van CD&V, want begin volgende week wil huidig EUvoorzitt­er Bulgarije een politiek akkoord bezegelen. De Duitse minister van Buitenland­se Zaken Heiko Maas is vandaag in Brussel voor een ontmoeting met zijn collega Didier Reynders. Hij zal de kwestie ter sprake brengen.

‘Waarom doet ons land moeilijk? Dit heeft toch geen betrekking op ons? Dit ruikt sterk naar politieke chantage’

Bron uit Belgische diplomatie­ke kringen

 ??  ?? Charles Michel en Angela Merkel bij een eerdere ontmoeting. © pn
Charles Michel en Angela Merkel bij een eerdere ontmoeting. © pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium