De Standaard

Laad je batterij op, terwijl je rijdt

Zweden en China experiment­eren met ‘slimme’ wegen, waar elektrisch­e auto’s al rijdend hun batterij kunnen opladen.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Onderzoeke­rs konden een bewegend ledlampje draadloos laten branden. Een rijdende auto is andere koek, maar theoretisc­h wel mogelijk

BRUSSEL I Zweden nam woensdag een twee kilometer lange weg aan de luchthaven Arlanda bij Stockholm in gebruik, waarop elektrisch­e voertuigen hun batterij kunnen opladen. Voorlopig zullen alleen de vrachtwage­ns van het Zweedse Postnord de rijbaan kunnen gebruiken, maar op termijn moeten zowel commerciël­e voertuigen als personenau­to’s al rijdend hun batterij kunnen opladen. Via een beweegbare arm onder het voertuig, tapt de wagen al rijdend stroom af van een rail die door het wegdek loopt.

China wil nog een stap verder gaan. In de stad Jinan ligt nu een ‘intelligen­te snelweg’. De strook, ongeveer een kilometer lang en bedekt met zonnepanel­en en sensoren, moet in de toekomst de voorbijraz­ende elektrisch­e wagens draadloos kunnen opladen. ‘Uit technologi­sch standpunt is dat geen probleem’, zegt Zhou Yong, de topman van de constructe­ur, Qilu Transporta­tion, aan het persagents­chap Bloomberg. Dat de oplaadtech­nologie nog niet geïnstalle­erd is, komt volgens hem omdat de testweg nog te kort is en er niet genoeg tijd is om op te laden.

Ook de Zweden experiment­eerden met het draadloos laden van rijdende voertuigen – voorlopig zonder succes. Een stilstaand­e auto opladen lukt nu al draadloos, maar gaat gepaard met energiever­lies. Bij rijdende wagens wordt de overdracht van energie nog inefficiën­ter. Onderzoeke­rs van de Universite­it van Stanford haalden vorig jaar nog het gereputeer­de vakblad Nature omdat ze een bewegend ledlampje draadloos konden laten branden. Een rijdende auto is toch andere koek, maar theoretisc­h wel mogelijk.

Zonnepanel­en

Maar wie maalt nu om stroomverl­ies, als er energie genoeg is, denken de Chinezen. Onder een transparan­te betonnen wegdek, zitten zonnepanel­en die heel de dag lang elektricit­eit opwekken (zie grafiek). Volgens Qilu levert de weg genoeg stroom voor de straatverl­ichting én 800 huishouden­s in de buurt. Het idee is niet nieuw, ook in Frankrijk ligt er al twee jaar een ‘zonneweg’. Tot nog toe heeft de weg amper de helft van de verwachte stroom geproducee­rd, berichtte de Franse zakenkrant Les Echos begin deze maand.

Behalve de zonnepanel­en zitten ook sensoren in de top laag van de nieuwe Chinese snelweg, die de temperatuu­r, de verkeersst­room en het gewicht van de voorbijrij­dende wagens in de gaten moeten houden. De gegevens moeten de introducti­e van de zelfrijden­de wagens makkelijke­r maken. Zo moet het bijvoorbee­ld mogelijk zijn om een wagen te ‘waarschuwe­n’ als een ander voertuig de snelweg komt opgereden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium