De Standaard

VERGETEN EN VERGEVEN

- BART BRINCKMAN

Het was dus een inschattin­gsfout om de inschattin­gsfout een inschattin­gsfout te noemen. Dat blijft de voor de hand liggende conclusie na de summiere voorstelli­ng van de interne en externe audit over de herkomst en de verspreidi­ng van het fameuze F16rapport. Dat werkstuk van de producent Lockheed Martin focuste op de potentiële vlieguren. Woensdag volgen er nog hoorzittin­gen, maar de angel lijkt uit het dossier.

De onderzoeke­n pleiten iedereen vrij. Van het bewust achterhoud­en van informatie was geen sprake. Op geen enkel moment werd er gemanipule­erd. De minister noch de legerbaas moest op de hoogte worden gebracht. Mondeling was een kabinetsme­dewerker ingelicht over het bestaan ervan. Maar ach, het onderzoek was ‘waardeloos’. Natuurlijk hoefde dan niemand te worden gebriefd.

In principe blijft het mogelijk om de F16’s langer dan 8.000 uren in de lucht te houden. Maar lang niet alle vliegtuige­n zijn uitgerust om de data te verzamelen om dat te waarborgen. En de vliegtuige­n die het kunnen, kunnen het nog niet lang genoeg. Het leger duldt dan ook niet dat de afgesproke­n vliegureng­rens wordt overschred­en. Het wil de F16’s asap vervangen.

Maar als die studie dan compleet waardeloos is, waarom viel minister van Defensie Steven Vandeput dan volledig uit de lucht toen hij met het bestaan ervan werd geconfront­eerd? Waarom sprak hij over een zware inschattin­gsfout? Waarom ventileerd­e hij zijn gebrek aan vertrouwen in de legertop? Waarom maakte hij zo’n hulpeloze indruk?

Ook het leger gaat niet vrijuit. Het ‘waardeloze onderzoek’ was kennelijk niet van die aard om het cool te bewaren. La grande muette wekte de indruk dat de resultaten zeker niet boven een bepaald hiërarchis­ch plafond mochten uitkomen. Zo voedde Defensie de perceptie dat alle stukken die haar minder goed uitkomen de minister en het parlement het best worden onthouden.

Het verklaart waarom de minister en de legertop elkaar in de armen vielen. De twee partijen beseffen dat ze geen glorieuze tijd achter de rug hebben. Ze lieten elk wat steken vallen en willen nu resoluut de bladzijde omslaan. Dan past een wederzijds­e vergeving, geen sanctioner­ing.

De toekomst zal uitwijzen of de weg nu volledig openligt om de F35 al in mei aan te schaffen, zoals gepland was. De onverkwikk­elijke episode toonde immers onomstotel­ijk aan dat de luchtmacht slechts één optie overhoudt om de F16 te vervangen. Al de rest lijkt goedkoop kamertonee­l. De politiek kan alleen acteren. En de portefeuil­le opentrekke­n.

Waarom maakte Vandeput zo’n hulpeloze indruk over een ‘waardeloze studie’?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium