De Standaard

‘Trump werkt als een maffiabaas’

Voormalig FBIdirecte­ur James Comey rekent in zijn memoires af met Donald Trump. Hij noemt de president een ‘geboren leugenaar’ en ‘onethische leider’.

-

BRUSSEL I In zijn memoires, met de veelzeggen­de titel ‘A higher loyalty: truth, lies, and leadership’, heeft James Comey het over zijn twintig jaar als procureur in New York, zijn termijn als viceminist­er van Justitie onder president George W. Bush en zijn passage als directeur van het FBI (van 2013 tot 2017).

In mei vorig jaar kreeg Comey de bons van Donald Trump, officieel omdat hij het onderzoek naar het emailschan­daal rond de Democratis­che presidents­kandidate Hillary Clinton mismeester­d zou hebben. Maar zijn ontslag leidde ook tot de aanstellin­g van speciaal aanklager Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de presidents­verkiezing­en van 2016 onderzoekt en Trumps ambtstermi­jn overschadu­wt. Beide heren hebben dus meer dan een eitje met elkaar te pellen.

Donderdag lekten al enkele passages van Comeys langverwac­hte boek uit. Zo beschrijft hij zijn eerste bezoek aan Trump voor diens eedafleggi­ng in januari 2017, om hem te briefen over het dossier van de voormalige Britse spion Christophe­r Steele. Daarin werd beweerd dat Trump bij een bezoek aan Moskou in 2013 zou hebben toegekeken hoe twee prostituee­s plasseks hadden op het bed waarin Barack Obama geslapen zou hebben tijdens een officieel bezoek aan Rusland.

Smetvrees

Tijdens het gesprek in de Trump Tower vroeg de Amerikaans­e president aan de toenmalige FBIbaas om die beweringen de kop in te drukken. Volgens Comey konden ze hem zeer slecht uitkomen ‘als er één kans op honderd zou bestaan dat zijn vrouw, Melania, ze serieus zou nemen’.

Trump gaf verschille­nde verklaring­en waarom de beweringen niet waar konden zijn. ‘Ik heb smetvrees’, luidde het volgens Comey onder meer. ‘Geen sprake van

‘De stille cirkel

die ja knikt. De baas die beslist over alles. De eed van trouw. De visie dat iedereen tegen ons is’

JAMES COMEY trekt de vergelijki­ng met de maffia

dat ik urinerende mensen in mijn nabijheid zou toelaten.’

Daarop ontspon zich een discussie onder het Trumpteam over de politieke gevolgen als dit de Amerikaans­e media ter ore zou komen, en wat de reactie daarop eventueel moest zijn. De leiders van de inlichting­endiensten bevonden zich nog altijd in de zaal.

‘Krijg nu wat!’, schrijft Comey, die direct na de ontmoeting alles noteerde. ‘Ze proberen elk van ons hier te vriend te maken. Het kan gek klinken, maar ik had plots het gevoel dat hij probeerde van ons allen leden van dezelfde familie te maken.’

Ook de volgende ontmoeting­en met Trump deden Comey ‘terugdenke­n aan het begin van mijn carrière, toen ik als procureur optrad tegen de onderwerel­d’. Hij trekt in het boek herhaaldel­ijk een vergelijki­ng met de maffia. ‘De stille cirkel die ja knikt. De baas die beslist over alles. De eed van trouw. De visie op de wereld dat iedereen tegen ons is. De algemeen verbreide leugen ten dienste van een soort loyaliteit­scode, die de organisati­e plaatst boven moraliteit en waarheid.’

Website van ‘de waarheid’

Tot zijn grote opluchting kreeg Comey na de verkiezing­en van Barack Obama te horen dat de af tredende president hem zijn beslissing niet kwalijk nam om het FBIonderzo­ek naar het emailschan­daal van Hillary Clinton te heropenen – wat mogelijk een rol speelde in haar nederlaag. ‘Ik heb je benoemd tot FBIdirecte­ur vanwege je integritei­t en je deskundigh­eid’, zei Obama. ‘Ik wil dat je weet dat helemaal niets is gebeurd het afgelopen jaar dat mijn mening heeft veranderd.’

Trump heeft duidelijk een heel andere mening. In een reactie op de publicatie van uittreksel­s uit het boek in onder meer The Washington Post vuurde de huidige president enkele tweets af. ‘James Comey is een bewezen klokkenlui­der en leugenaar’, klonk het. ‘Nagenoeg iedereen in Washington vond dat hij ontslagen moest worden voor zijn verschrikk­elijke werk, tot hij inderdaad ontslagen werd. Hij lekte geclassifi­ceerde informatie, waarvoor hij vervolgd zou moeten worden (...) Hij is een zwakke en onbetrouwb­are slijmbal, die een vreselijke directeur voor de FBI was. Het was mij een grote eer om hem te ontslaan.’

Nog vóór de publicatie van het boek hebben de Republikei­nen een speciale website gelanceerd (lyincomey.com), om de ‘leugens’ van Comey te ontkrachte­n met ‘de waarheid’. (red)

‘Hij is een zwakke en onbetrouwb­are slijmbal, die een vreselijke directeur was. Het was mij een grote eer om hem te ontslaan’ DONALD TRUMP in een reactie op het boek van Comey

 ?? © Al Drago/The New York Times ?? James Comey verlaat de Inlichting­encommissi­e van de Senaat, nadat hij er getuigd heeft over de Russische beïnvloedi­ng van de presidents­verkiezing­en.
© Al Drago/The New York Times James Comey verlaat de Inlichting­encommissi­e van de Senaat, nadat hij er getuigd heeft over de Russische beïnvloedi­ng van de presidents­verkiezing­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium