De Standaard

Koop ik nog een dieselwage­n?

Dieselwage­ns zitten in de hoek waar de klappen vallen. Vroeger was de keuze simpel. Nu is er een ingewikkel­de afweging nodig. Bijvoorbee­ld rond de vraag: hoe ziet de toekomst van het autorijden eruit.

- RUBEN MOOIJMAN

Het is lang geleden dat er nog eens iets positiefs over diesel in de krant stond. Sinds het sjoemelsch­andaal losbrak, in september 2015, staat de brandstof in een kwaad daglicht. Deze maand ging het van kwaad naar erger. Het begon ermee dat diesel zijn prijsvoord­eel definitief kwijt is. Benzine is nu goedkoper. Vervolgens bleek dat de afgelopen drie jaar de belasting op dieselwage­ns met 30 procent is gestegen, terwijl de heffingen op een benzinewag­en met 5 procent zijn gedaald. En als klap op de vuurpijl is de prijs van tweedehand­s dieselwage­ns aan het dalen. Handelaars krijgen er nu 5 procent minder voor dan een jaar geleden.

Het kan niet anders dan dat autokopers geconfront­eerd worden met een dilemma: is een dieselwage­n nog wel een interessan­te aankoop? Jarenlang was diesel vanzelfspr­ekend voor wie veel kilometers maakte. Maar nu is het allemaal niet zo eenvoudig meer. In plaats van één vraag – rijd ik voldoende kilometers? – is nu een ingewikkel­de afweging nodig, waarbij inschattin­gen over de toekomst van het autorijden onvermijde­lijk zijn.

37.000 kilometer per jaar

Om te beginnen is die vraag over het aantal kilometers al een moving target geworden. Jarenlang was 25.000 à 30.000 kilometer de richtlijn. Maar omdat zowel dieselwage­ns als de brandstof zelf zwaarder belast worden, moet je steeds meer kilometers rijden om de meerkosten te compensere­n met het lagere verbruik. Uit een vergelijki­ng die deze krant onlangs maakte (DS 29 maart) valt af te leiden dat de aankoop van een VW Golf diesel nu pas bij 37.000 kilometer per jaar voordelige­r is dan de benzinever­sie. Je kan er gif op innemen dat het over een paar jaar 40.000 wordt. Want doordat de overheid de accijnzen op diesel systematis­ch optrekt, wordt met diesel rijden langzaam maar zeker minder voordelig.

Misschien nog belangrijk­er dan de kosten per afgelegde kilometer, is de restwaarde. Dat die voor diesels per definitie hoger ligt dan voor benzinewag­ens is nog zo’n zekerheid die aan flarden geschoten is. Hoe minder interessan­t met diesel rijden wordt, hoe minder zeker je bent van de restwaarde. Nu al blijkt dat de verminderd­e popularite­it van diesels bij leasemaats­chappijen een overaanbod en dus een prijsdalin­g in de hand werkt. Naarmate de groep dieselrijd­ers krimpt, zal ook de waarde op de tweedehand­smarkt afnemen.

Maar alleen de calculator volstaat niet meer om de afweging goed te kunnen maken. De trend om dieselwage­ns uit de stadscentr­a te bannen, wint snel aan popularite­it. In Duitsland begonnen de steden al in 2008 met het bannen van vervuilend­e wagens. In Vlaanderen beet Antwerpen vorig jaar de spits af, Brussel volgde op 1 januari van dit jaar. Gent en Mechelen starten er waarschijn­lijk in 2020 mee. De Belgi sche steden zijn voorlopig minder streng dan de Duitse. Maar dat kan veranderen. In Duitsland is het licht op groen gezet om bij slechte luchtkwali­teit aan alle dieselwage­ns de toegang te kunnen verbieden. Wie weet komt het ook zover in Vlaanderen. Antwerpen gaat de normen in 2020 en 2025 in elk geval verder verstrenge­n.

Wie nu een nieuwe dieselwage­n koopt, hoeft weliswaar voorlopig niets te vrezen. Zo’n wagen voldoet aan de strengste normen. Maar de kans dat de regels strenger worden is reëel. Het vooruitzic­ht om straks een wagen te bezitten die niet langer altijd en overal welkom is, kan potentiële kopers afschrikke­n.

Fijn stof vs. CO2

De autokoper moet, als hij een geweten heeft, ook voor zichzelf de afweging maken in welke mate hij bereid is het leefmilieu te vervuilen. Die afweging is zo mogelijk nog lastiger dan de puur financiële. Want de berichten zijn tegenstrij­dig. Ja, dieselwage­ns stoten relatief veel fijn stof en stikstofox­iden uit, en vervuilen zo het leefmilieu. Maar tegelijk stoten ze minder CO2 uit dan benzinewag­ens. En dus zijn ze vriendelij­ker voor het klimaat

Al zijn we ook van die beweringen steeds minder zeker. De modernste diesels voldoen aan de Euro 6norm. Die zouden niet vervuilend­er zijn dan benzinewag­ens. Wie zo’n wagen koopt, hoeft dus niet per se in gewetensno­od te komen. Deze auto’s zijn getest volgens een nieuwe methode, die de reële rijomstand­igheden nabootst. Voor een gebruikte wagen ligt het anders, zelfs als die nog niet zo oud is. Die vervuilt waarschijn­lijk wel meer dan benzinewag­ens. En het CO2voordee­l is er wel, maar het is ook relatief. Want dieselwage­ns zijn zwaarder en leggen meestal meer kilometers af. Dat is schadelijk­er dan het kleine beetje minder CO2uitstoo­t per kilometer.

Conclusie: Een dieselwage­n kopen is voordelig voor wie veel rijdt. Maar de onzekerhei­d over toekomstig­e ontwikkeli­ngen maakt het minder aantrekkel­ijk om een diesel te bezitten. Bovendien is er steeds meer aandacht voor de nadelige gezondheid­seffecten van

fijn stof. Dat kan een belangrijk­e overweging zijn voor wie propere lucht belangrijk vindt.

Nieuwe dieselwage­ns voldoen aan de strengste normen. Maar de kans dat de regels in de toekomst nog veel strenger worden, is reëel

 ?? © Johan Dockx ??
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium