De Standaard

De komiek die zijn volk van Facebook haalt

I Arjen Lubach evolueerde van een televisiek­omiek naar een opinieleid­er, met wie in politiek Den Haag rekening wordt gehouden.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Het is gebeurd: Arjen Lubach zit niet meer op Facebook. Zijn privépagin­a en die van zijn populaire tvprogramm­a ‘Zondag met Lubach’ be staan niet meer. ‘Ik ben eraf. Heerlijk’, twitterde hij woensdagav­ond.

Lubachs afscheid van Facebook groeide afgelopen week in Nederland uit tot een heus evenement. Zondag had hij zich in zijn programma erg opgewonden over de ‘teringsite’ die het niet nauw neemt met de privacy van zijn gebruikers en de verspreidi­ng van nepnieuws. Waarop hij zijn miljoen kij kers opriep Facebook vaarwel te zeggen. Dat zouden ze op het evenement ‘Bye Bye Facebook’ doen.

De dagen erna meldden bijna 33.000 Nederlande­rs zich, want als Lubach spreekt, luistert Nederland. ‘Hij is inderdaad uitgegroei­d tot een opinieleid­er’, zegt NRCmediajo­urnalist Wilfred Takken. ‘Mocht iemand anders dezelfde oproep gelanceerd hebben, zouden we waarschijn­lijk onze schouders opgehaald hebben, maar als Lubach het doet, is het plots een serieuze optie.’

Koot & Bie

Het afscheid van Facebook was de laatste aflevering van seizoen 7 van ‘Zondag met Lubach’ en de invloed van de 38jarige Groninger op het maatschapp­elijke debat neemt jaar na jaar toe. Hij is definitief in de voetsporen getreden van Van Kooten en De Bie, die in de jaren tachtig met hun zondagse tvprogramm­a een vergelijkb­are status hadden bereikt.

Natuurlijk is hij in de eerste plaats een satiricus, maar politiek Den Haag houdt al enige tijd rekening met Lubach. Het strafste voorbeeld van zijn invloed is het referendum over de wet op de inlichting­endiensten dat vorige maand werd gehouden.

Toen de Nederlands­e regering vorig jaar besliste de macht van de inlichting­endiensten uit te breiden, leek die wet geruisloos te passeren. Takken: ‘Enkele studenten begonnen weliswaar een petitie om een referendum af te dwingen, maar die kreeg weinig weerklank. Tot Lubach er een uitzending aan wijdde. Hij ging volledig aan de kant van de studenten staan en binnen de kortste keren schoot het aantal handtekeni­ngen van 120.000 naar 400.000, ruim voldoende voor een referendum. Daaruit bleek dat een meerderhei­d van de Nederlande­rs de wet te ver vond gaan. Minister Ollongren heeft de wet daarom aangepast.

Netherland­s second

En dus is de vraag: waarom heeft Lubach zoveel invloed gekregen? Zeker is dat hij meestal bijzonder grappig is. Na de inaugurati­e van Donald Trump als Amerikaans president en zijn dreigende America Firstspeec­h maakte Lubach de meesterlij­ke ‘Netherland­s second’parodie. Die is op Youtube ondertusse­n meer dan 26 miljoen keer bekeken én er zijn talloze remakes geweest, want ook andere landen wilden graag op de tweede plaats komen.

‘Hij past heel goed in deze tijdgeest’, zegt Takken. ‘Als kijker krijg je een aantrekkel­ijke combinatie van nieuws, humor en een mening. Dat zijn informatie niet objectief is, strekt juist tot aanbevelin­g. Net als bij De Correspond­ent of GeenStijl is de gedachte dat objectivit­eit niet bestaat en dat je transparan­ter en betrouwbaa­rder bent als je eigen mening er zichtbaar inzit. Nieuw is dit niet: het past bij het aanhoudend­e succes van columniste­n en het doet denken aan de activistis­che journalist­iek uit de jaren zeventig, en aan opiniebla den uit die tijd, zoals Vrij Nederland.’

Makkelijk praten

Maar Lubachs popularite­it roept hier en daar ook bedenkinge­n op. Na de sleepwetui­tzending vond columnist Christian Weijts dat Lubach te ver was gegaan. Precies omdat hij zo goed is en zoveel invloed heeft, moet hij voorzich tig omspringen met zijn macht, poneer de Weijts. En van de sleepwet had hij een groteske karikatuur gemaakt. Ook Takken vindt dat de groeiende macht gepaard moet gaan met verantwoor­de lijkheid. ‘En meestal heeft hij geen zin om zich te verantwoor­den. Hij wil graag ongrijpbaa­r blijven.’

Lubach laat zich in elk geval niet graag interviewe­n. Twee jaar geleden deed Thomas Erdbrink een poging om de mens achter de humorist te peilen. Lubach was ingegaan op zijn uitnodigin­g voor het avondvulle­nde programma ‘Zomergaste­n’. Maar de persoonlij­ke vragen lachte Lubach weg. Hoe het was om zijn moeder te verliezen toen hij twaalf was, wilde Erdbrink weten. ‘Supertof, lachen’, was de enige reactie.

Ook zijn oproep om Facebook te ver laten schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. Feministe Anja Meulenbelt liet – op Facebook – weten dat Lubach makkelijk praten had. ‘Hij heeft toegang tot de mainstream media. De meeste mensen hebben dat niet. Ik heb er jaren over gedaan om op Facebook een netwerk op te bouwen waar degenen die geen stem hebben in de gevestigde media een plek hebben waar ze elkaar kunnen treffen. Ik kan hier kritische stukken kwijt die geen krant zal plaatsen.’

In elk geval snijdt Lubach zich ook in eigen vel, want zijn succes heeft hij

‘Lubach serveert een aantrekkel­ijke combinatie van nieuws, humor en een mening. Hij is niet objectief, maar dat strekt juist tot aanbevelin­g’

WILFRED TAKKEN

NRC Handelsbla­d

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium