De Standaard

1. Oleg Deripaska

- NICO TANGHE

BRUSSEL I De Amerikaans­e sancties raken vooral aluminiumm­agnaat Oleg Deripaska (50). Hij en zijn acht geviseerde bedrijven, die hoofdzakel­ijk actief zijn in de productie van aluminium en andere grondstoff­en, zagen begin deze week in totaal liefst 6 miljard dollar aan beurswaard­e verdampen. Met voorop aluminiumr­eus Rusal, het eerste Russische bedrijf dat sinds de Russische invasie in de Krim in 2014 een notering kreeg op de London Stock Exchange. Deripaska wordt in de media vaak omschreven als de favoriet van Poetin, omdat hij het gros van zijn investerin­gen in Rusland concentree­rt en niet zoals andere oligarchen zijn fortuin heeft versluisd naar het buitenland en geldversli­ndende speeltjes, zoals Engelse voetbalplo­egen. De aluminiumk­oning mag dan wel een luxejacht van 73 meter lang bezitten en tal van chique residentie­s in Londen en Washington, hij beschouwt zich als een ‘echte’ Rus die liever bedrijven opbouwt in eigen land. In zijn bedrijven heeft Deripaska in totaal 150.000 werknemers in dienst, waardoor hij zich de grootste privéwerkg­ever van Rusland mag noemen.

Dodelijke Kozak

Geboren in een regio ten westen van Moskou en grootgebra­cht door zijn grootouder­s in Krasnodar (in het diepe zuiden van Rusland, het land van de Kozakken) studeerde hij kernfysica aan de Universite­it van Moskou. Hij werd een metaalhand­elaar en kwam als grote winnaar uit de zogeheten aluminiumo­orlogen van de jaren negentig, die naar verluidt vaak dodelijk waren.

Deripaska, die zelf zegt dat hij in die periode geen enkele wet heeft overtreden, zou zich daarbij niet onbetuigd hebben gelaten. Hij werd door een exzakenpar­tner, Michael Tsjerney, in 2012 onder meer beschuldig­d van opdracht tot moord op een zakenrelat­ie in 1995, het omkopen van overheidsa­mbtenaren om een bedrijfsfu­sie door te drukken en het inhuren van de Russische geheime dienst om voor zijn privébedri­jven inlichting­en in te winnen. Maar Deripaska ontkende en de beschuldig­ingen van Tsjerney, die destijds 1 miljard schadeverg­oeding eiste, konden nooit hard gemaakt worden. De zaak werd buiten het gerecht om tussen beide partijen geschikt.

Het is echter niet de enige verdachtma­king tegen de ‘oligarch der oligarchen’. Deripaska wordt al jaren een visum voor de VS geweigerd omdat er bij de FBI tegen hem een onderzoek loopt naar witwasprak­tijken en mogelijke banden met de Russische maffia. Criminele praktijken waarnaar Washington bij de aankondigi­ng van de nieuwe sancties uitdrukkel­ijk verwees.

Dat het Kremlin en in het bijzonder minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov meermaals aandrongen om hem desondanks een Amerikaans visum te geven, maakte hem volgens nieuwszend­ers als CNN en CNBC extra verdacht bij de FBI.

Banden met Jeltsin

Maar volgens Leonid Bershidski, exredacteu­r bij de Russische politiekec­onomische website Slon.ru, behoort Deripaska niet echt tot de intieme kring van Poetin. Hij is vooral een oligarch die – net als generatieg­enoten zoals Abramovits­j en Potanin – zijn immense vermogen verwierf onder Boris Jeltsin. Deripaska trouwde zelfs in bij de brede familie van de voormalige Russische president. Zijn vrouw, Polina, is de dochter van zijn voormalige stafchef Valentin Yumashev, die zelf met een van Jeltsins stiefdocht­ers trouwde.

In tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld Michail Chodorkovs­ki hield hij zich na de machtsover­dracht aan Poetin wijselijk gedeisd en hield hij het Kremlin – enkele spanningen niet te na gesproken – te vriend. Een wijze keuze, want net toen Deripaska zich in 2007 had opgewerkt tot de rijkste man van Rusland, sloeg de financiële crisis toe en moest

De verklaring voor de harde aanpak van Deripaska wordt vooral gezocht in de mogelijke banden die de oligarch (en dus ook het Kremlin) zou hebben met Paul Manafort, de excampagne­leider van Trump

blz. E6

 ?? © dSfotomont­age ??
© dSfotomont­age

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium