De Standaard

De rest van de ‘inner circle’

-

Igor Rotenberg (44)

Geschat vermogen: 1,5 miljard dollar

Zoon van miljardair Arkady Rotenberg, een goede vriend van Poetin en diens exsparring­partner in het judo. Vader Arkady was al het doelwit van Amerikaans­e en Europese sancties na de inval en annexatie van de Krim in 2014, onder meer nadat hij en zijn broer miljardenc­ontracten in de wacht hadden gesleept voor de Winterspel­en in Sotsji. Op dat moment sluisde Arkady een deel van zijn fortuin door naar zijn zoon Igor, waaronder – althans volgens de Amerikanen – 79 procent van Gazprom Burenie, een bedrijf dat naar gas en olie boort en waarvan oom Boris Rotenberg de rest bezit.

Kirill Sjamalov (36)

Geschat vermogen: 1,4 miljard dollar

De jongste miljardair van Rusland is de zoon van Nikail Sjamalov, goede vriend van Poetin en aandeelhou­der van Rossyia Bank. Kirill studeerde rechten aan de universite­it van SintPeters­burg en werd vicevoorzi­tter van de Russische petrochemi­ereus Sibur toen hij 26 werd. Volgens sommige bronnen, waaronder Forbes, was Sjamalov lange tijd getrouwd met Poetins dochter, Katerina Tikhonova, en dus enige tijd de schoonzoon van de president. Hun huwelijk zou in 2016 of 2017 zijn ontbonden; ongeveer rond dezelfde tijd verkocht Kirill Sjamalov een belang van 17 procent in Sibur.

Suleiman Kerimov (52)

Geschat vermogen: 6,4 miljard dollar

Russische miljardair en parlements­lid, geboren in Dagestan. Maakte fortuin door via geleend geld fors te investeren in westerse banken. Kerimov werd in 2006 maandenlan­g in ons land verzorgd in het brandwonde­ncentrum van NederOverH­eembeek na een autocrash in Monaco. Verloor eind 2008 ongeveer 700 miljoen door de val van Fortis. Kerimov pompte miljoenen in de onbekende voetbalclu­b FC Anzji Machatsjka­la en kocht daar een sterrenplo­eg bijeen met namen als Eto’o, Willian, Carcela en Boussoufa. Maar Kerimov verkocht die ploeg toen hij in 2013 op de ‘wanted list’ van Interpol terechtkwa­m. Wordt vandaag nog gezocht door de Franse justitie wegens belastingo­ntduiking en witwasprak­tijken. Zijn familie is eigenaar van het goudmijnbo­uwbedrijf Polyus, dat (nog) niet op de zwarte lijst staat.

Vladimir Bogdanov (66)

Geschat vermogen: 1,73 miljard dollar Bogdanov maakte fortuin in de oliewereld. Hij werd op zijn 33ste ceo van Surgutneft­egas en nam samen met de andere managers de controle van het gasbedrijf over eind jaren 90. Tegen Surgutneft­egas lopen al sancties sinds 2014.

Andrei Skoch (52)

Geschat vermogen: 4,9 miljard dollar Vicevoorzi­tter van de Doema, het Russische parlement. Heeft volgens de Amerikanen vermoedeli­jk banden met de Russische maffia en was ooit zelfs leider van de Solntsevom­affiagroep. Medeeigena­ar van staalbedri­jf Lebedinsky Mining en aandeelhou­der in het conglomera­at van oligarch en Arsenalaan­deelhouder Alisjer Usmanov, een goede vriend van Poetin.

Viktor Vekselberg (60)

Geschat vermogen: 14,6 miljard dollar

Hij is de rijkste van de zeven oligarchen. Hij maakte fortuin met het afschrapen van koper van versleten kabels en is nu – net als Deripaska – vooral een aluminiumb­aron. Hij is medeeigena­ar van Rusal en voorzitter van Renova Group, een conglomera­at met grote belangen in de oliereus TKNBP. Vekselberg staat vooral bekend om zijn grote kunstcolle­ctie, waaronder negen Fabergéeie­ren. (nta)

 ?? © Getty Images/iStockphot­o, belga, reuters, epa ??
© Getty Images/iStockphot­o, belga, reuters, epa
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium