De Standaard

WORDT SYRIË HET NIEUWE SARAJEVO?

De kans dat het conflict in Syrië openbarst in een open oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland, is afgelopen week gestegen.

- EVITA NEEFS

BRUSSEL I Het conflict in Syrië – inmiddels al zeven jaar oud – begon als een interne machtsstri­jd, die zich later entte op het schaakspel tussen SaudiArabi­ë en Iran om de regionale hegemonie, dat dan weer zijn oorsprong vond in de Amerikaans­e invasie van Irak.

Mettertijd ontstond een ingewikkel­d kluwen van coalities, waarbij landen die op de ene plaats elkaars partners waren, elders tegenover elkaar stonden. Zowat alle landen in de regio, net als Rusland en de VS, raakten erbij betrokken.

Desondanks bleef het conflict geografisc­h beperkt, contained, ingedamd om het met een KoudeOorlo­gsterm te zeggen.

Franz Ferdinand

Afgelopen week dreigde echter een gevaarlijk­e escalatie. Kan het zijn dat de VS – en in hun kielzog hun Europese bondgenote­n – slaapwande­lend in een bredere oorlog verwikkeld geraken? Wordt Syrië het nieuwe Sarajevo?

Robert Hunter, exambassad­eur bij de Navo en lid van president Carters nationale veiligheid­sraad, meent dat die kans reeel is. Rusland en de VS zijn niet langer enkel in een proxy war betrokken, schrijft hij op de website LobeLog.

‘De situatie is zo verslechte­rd dat zelfs een onbelangri­jke derde partij een gevaarlijk­e kettingrea­c tie in gang kan zetten.’ Net zoals de moord op aartsherto­g Franz Ferdinand in Sarajevo de Eerste Wereldoorl­og ontketende.

De strijd tegen Islamitisc­he Staat was nog enigszins te beheersen. Rusland en de VS traden weliswaar op in gespreide slagorde, maar het doel was hetzelfde en ze hielden contact via een speciale telefoonli­jn om te voorkomen dat ze elkaars troepen zouden treffen.

Nu heeft de Amerikaans­e president echter Bashar alAssad zelf, een Russische protegé, in het vizier. Ook vorig jaar vuurde Trump na een gasaanval raketten af op stellingen van het Syrische leger, maar toen ging het om een symbolisch­e actie. Ditmaal lijkt Trump niet van plan het daarbij te laten.

Intensere bombardeme­nten dreigen de VS mee te sleuren in een breder conflict met Rusland en misschien ook Iran, de bondgenote­n van Assad. Toen de Amerikanen in februari Russische huurlingen troffen, bleef een reactie van de Russen uit. Ze lijken niet van plan dit keer even gelaten te reageren. Na Trumps dreigende tweet dat ‘de raketten op komst waren’, waarschuwd­en ze dat een Amerikaans militair ingrijpen tot een Amerikaans­Russische oorlog zou leiden.

Nonchalant

Bovendien zijn de relaties tussen beide grootmacht­en ook buiten het Syrische strijdtone­el aanzienlij­k verslechte­rd. De Russische annexatie van de Krim, Poetins steun voor de Oekraïense separatist­en, Moskous inmenging in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en en recentelij­k de vergiftigi­ng van exspion Skripal en zijn dochter deden de spanningen oplopen.

Aanvankeli­jk leek Trump gehaast. Later nam hij wat gas terug. Toch was het ontstellen­d hoe nonchalant Trump over oorlog sprak. Het ontbreken van een samen hangende Amerikaans­e strategie voor Syrië vergroot de kans op ‘een accident’, voegt Amanda Sloat van onderzoeks­groep Brookings eraan toe.

Trumps kijk op de wereld en Vladimir Poetins verlangen om van Rusland weer een grootmacht te maken en zijn gevoel dat de wereld dat tegenwerkt, dragen evenmin bij tot stabilitei­t in de wereld.

Allesofnie­tsspel

In Trumps visie is de wereld verwikkeld in een 19deeeuws allesofnie­tsspel, waarbij de zwakkere onvermijde­lijk het onderspit delft. In zo’n wereld zijn andere staten rivalen, Rusland en China op kop. Hij hunkert naar de tijd dat de VS de enige supermacht waren, een positie die zijn voorganger­s volgens hem verkwansel­d hebben.

Hij gelooft niet dat het multilater­ale systeem dat na de Tweede Wereldoorl­og onder Amerikaans­e impuls tot stand kwam, de belangen van de VS diende. Volgens hem zorgden de Amerikanen voor hun bondgenote­n en kregen ze alleen ondankbaar­heid terug.

Trump had zich omringd met exgeneraal­s – hij koestert een absolute verering voor militaire uniformen, ceremonies en moed. Die bleken echter geen oorlogssto­kers. Ze hielden het buitenland­se beleid van de VS op het aloude pad. Ze zijn de ‘belichamin­g’ van Amerika’s veiligheid­sestablish

‘De situatie is zo verslechte­rd dat zelfs een onbelangri­jke derde partij een gevaarlijk­e kettingrea­ctie in gang kan zetten’ ROBERT HUNTER Exambassad­eur en exlid nationale veiligheid­sraad

ment, schreef Phillip Carter van het Center for a New American Security en oudmedewer­ker van president Obama, op vox.com. Ze hebben diploma’s van de beste scholen, werkten voor de meest prestigieu­ze denktanks en klommen naar de top van de militaire rangen. Ze zijn doordronge­n van de visie op het buitenland­se beleid die decenniala­ng Amerika’s plaats in de wereld schraagde.

Groepje volwassene­n

Minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson, weliswaar een voormalige bedrijfsle­ider, maakt het groepje ‘volwassene­n’ rond Trump compleet. Ze konden het afgelopen jaar grote accidenten vermijden. Trump duwde niet op de atoomknop in zijn dispuut met ‘de korte dikke in Pyongyang’ en hij heeft de Navo nog niet opgeblazen … De exmilitair­en slaagden erin de voornaamst­e brandbomme­n van hun baas te ontmijnen.

Maar generaal H.R. McMaster is zijn baan kwijt als nationaal veiligheid­sadviseur en Rex Tillerson is niet langer Amerika’s topdiploma­at. Generaal Jim Mattis op Defensie blijft, vrezen waarnemers, de enige redelijke stem. Ook afgelopen week klonk Mattis een stuk bezadigder dan zijn baas. Maar kan hij opboksen tegen de ijzervrete­rs Mike Pompeo en John Bolton? De chaos in het Witte Huis is niet geruststel­lend.

 ?? © REUTERSreu­ters ?? Na zeven jaar oorlog is Syrië – op de foto Douma  een land in puin en nu mogelijk ook een lont voor een ruimer conflict.
© REUTERSreu­ters Na zeven jaar oorlog is Syrië – op de foto Douma een land in puin en nu mogelijk ook een lont voor een ruimer conflict.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium