De Standaard

Geen fouten, geen verlenging­en

Minister Vandeput en het leger staan weer op één lijn. En op die lijn worden geen F16’s verlengd. Maar wat doen we dan wel?

- PETER DE LOBEL MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I ‘Politieke beslissing­en bij het leger. Dat wordt telkens gezegd als er een technische beslissing wordt genomen die u niet goed uitkomt. Dan is het een politieke beslissing. En als een audit een ander resultaat geeft dan wat u had gewild, dan is het onderzoek niet goed gevoerd of is het gestuurd.’ Minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) beet vrijdag van zich af in de inderhaast bijeengero­epen Kamercommi­ssie Defensie. Voornameli­jk in de richting van ‘de windhoos Van der Maelen’.

De SP.A’er bracht enkele weken geleden mee naar buiten dat een studie over de levensduur­verlenging van de Belgische F16’s bewust niet tot bij de Chef Defensie en Vandeput was geraakt. In dat document van Lockheed Martin staat dat F16’s onder bepaalde omstandigh­eden langer dan 8.000 vlieguren kunnen meegaan. Maar volgens hem heeft de luchtmacht ‘gekozen voor een nieuw gevechtsvl­iegtuig en elke studie die verwijst naar een andere optie wordt gediscredi­teerd’.

Het loont daarom de moeite om eerst even halt te houden bij de extra cijfers die Vandeput bij zich had, vers van het System Pro

gram Office van de Amerikaans­e luchtmacht. Op basis daarvan trekken de minister en zijn leger, vrijdag trouw zijaanzij, een streep door alle plannen om de F16’s langer in de lucht te houden. Daarvoor moeten de toestellen namelijk gedurende 90 procent van hun levensduur gemonitord zijn. Maar ons leger kocht pas in 2006 kits aan om dat te doen

(DS 13 april) en bovendien slechts 16 voor 54 vliegtuige­n.

‘Er is niemand bij de Belgische Defensie die een handtekeni­ng zal plaatsen om de F16 langer dan 8.000 uren te laten vliegen’, zei luitenantg­eneraal Rudy Debaene, hoofd van Material Resources. ‘Tegenover een tegenstand­er die beschikt over moderne middelen, zal de huidige F16 niet meer in staat zijn om onafhankel­ijk alle gevechtsmi­ssies uit te voeren. Zelfs met substantië­le investerin­gen heeft hij niet dezelfde overleving­skansen als modernere gevechtsvl­iegtuigen.’ Vandeput zat een paar stoelen verderop instemmend te knikken.

Verbandkis­ten uitdelen

Dat betekent dat er maar twee opties overblijve­n. De eerste ligt het meest voor de hand: een opvolger kiezen. De procedure is nooit stilgelegd, de biedingen voor de F35 en de BritsEurop­ese Eurofighte­r worden nog altijd onderzocht. Maar het vertrouwen heeft een knauw gekregen. Kan de regering na de hele heisa zomaar overgaan tot de orde van de dag en het aankoopdos­sier voortzette­n? De andere optie, niet beslissen, betekent dat de luchtgevec­htscapacit­eit vanaf 2023 begint uit te

‘U hebt ons voor schut gezet en bedrogen. Daar zal u een prijs voor betalen en geloof me, ik vind dat erg’

WOUTER DE VRIENDT

Kamerlid Groen

faseren. Internatio­naal onmogelijk. In de woorden van Vandeput: ‘Onze collega’s zullen niet tevreden zijn als wij alleen op het einde verbandkis­ten komen uitdelen.’

De commissie zelf verliep erg tumultueus. Dat de vier luchtmacht­toppers die tijdelijk een stap opzijzette­n (DS 22 maart) al weer aan de slag zijn, nog voor de resultaten van de audits werden voorgestel­d aan het parlement, leidde bij de oppositie tot enorme wrevel. Een kaakslag werd het genoemd. Maar dan wel een die in lijn ligt met wat er in de audits staat. Of toch in de samenvatti­ng van de audits, meer kreeg het parlement nog niet te zien. De volledige teksten kunnen ze maandag pas inkijken – ook dat veroorzaak­te ongenoegen. Maar inhoudelij­k was de lijn klaar: ‘De informatie is niet gemanipule­erd. Iedereen is ermee omgegaan zoals het moet. Daaruit leid ik af dat er geen aantoonbar­e profession­ele fouten zijn gemaakt’, aldus Vandeput.

Er is op een gegeven moment contact geweest tussen het kabinet en Defensie over het bewuste document, om een antwoord voor te bereiden op een parlementa­ire vraag van Van der Maelen. Mondeling werd toen gewezen op de studie en de onbruikbaa­rheid ervan, maar ‘het document is nooit op het kabinet geweest’, bezwoer Vandeput. Opvallend, CD&V’er Hendrik Bogaert sprak in dit verband van een ‘politieke inschattin­gsfout’ bij Defensie. ‘Wij moeten de hele puzzel leggen. Defensie kan niet bepalen welke stukken we wel en niet mogen gebruiken.’

In de nu vrijgegeve­n documenten staat voorts dat de materiaalb­eheerder, kolonel Peter Letten, die vond dat er geen verder gevolg aan de studie moest worden gegeven, dat perfect legitiem deed. Het gaat om zeer ‘technische materie’ die ‘grote deskundigh­eid’ vereist, en Letten had die, luidt het. ‘Was het handiger geweest als ik ze wel had gehad? ‘Ja’, gaf Vandeput toe. Dat hij ook beter niet gesproken had van ‘een zware inschattin­gsfout’, kon hij ook niet ontkennen.

Geen ontwapenin­g

De discussie is nog niet van de baan. Maandag en dinsdag kunnen de commissiel­eden de audits inkijken om zich te wapenen voor de hoorzittin­g woensdag. Dan worden de militaire betrokkene­n aan de tand gevoeld. Ontwapenen doet voorlopig niemand. Voor Wouter De Vriendt (Groen) heeft Vandeput intern grote problemen en heeft het leger zichzelf ongelo felijk pijn gedaan.

‘Net nu u belastingg­eld nodig hebt, waar wij voor een deel in willen meegaan, zet u de politiek voor schut. U heeft ons bedrogen’, beet hij de militaire gezagsdrag­ers toe. ‘Daar zal u een prijs voor betalen, en geloof me, ik vind dat erg. Ik vind Defensie belangrijk en dit doet mij pijn. Maar u heeft dit zelf veroorzaak­t.’

Ook over de aanpak van de auditeurs is het laatste woord nog niet gezegd. De SP.A vindt het ongezien dat de kolonel die erop aandrong de studie over de verlenging wél naar de minister te sturen, in het bijzijn van zijn eigen oversten ondervraag­d werd.

De Morgen schreef dat hem bovendien gevraagd werd een document te onderteken­en waarin hij verklaarde geen mails over de studie naar het kabinet te hebben gestuurd. Voor de socialiste­n is dat helemaal hallucinan­t. De man weigerde.

 ??  ?? Steven Vandeput (NVA) beet vrijdag van zich af in de inderhaast bijeengero­epen Kamercommi­ssie Defensie.
Steven Vandeput (NVA) beet vrijdag van zich af in de inderhaast bijeengero­epen Kamercommi­ssie Defensie.
 ?? © Bart Dewaele ?? Voornameli­jk in de richting van ‘de windhoos Dirk Van der Maelen’.
© Bart Dewaele Voornameli­jk in de richting van ‘de windhoos Dirk Van der Maelen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium