De Standaard

De Harmel in Charles Michel

-

‘We tonen begrip voor de gezamenlij­ke actie van de VS, Frankrijk en het VK.’ Met die woorden reageerde premier Charles Michel (MR) dit weekend op de aanvallen in Syrië. Begrip, geen ‘steun’. Een belangrijk­e nuance. De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel steunde wel expliciet de militaire actie, omdat die ‘nodig en gepast was’. De Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken Stef Blok wees erop dat ‘het ultieme bewijs’ ontbrak en sprak ook van ‘begrip’, geen ‘steun’. België en Nederland toonden later wel steun via een verklaring van de Navo, al liet Nederland daarbij als enige land een voetnoot opnemen om zijn voorbehoud uit te drukken. Ook Michel bleef in zijn eigen bewoording­en dubbelzinn­ig. Nochtans hecht de premier veel belang aan de goede band met de Franse president Emmanuel Macron. Tegelijk investeerd­e de premier in een dialoog met Rusland. In januari bracht hij nog een bezoek aan president Vladimir Poetin. De premier pleitte toen voor een debat over de Europese sancties tegen Rusland.

Volgens Michel is het de rol van België om met landen waarmee we niet altijd akkoord gaan, de dialoog open te houden. Michel verwijst naar de Harmeldoct­rine, waarbij militaire actie met politieke dialoog samengaat. De premier houdt zo ook vast aan zijn rol als bruggenbou­wer. Dat werd ook al duidelijk na de vergiftigi­ng van de voormalige Russische dubbelspio­n Sergej Skripal in het Verenigd Koninkrijk. De Britten achten Moskou verantwoor­delijk. België stuurde één Russische diplomaat weg, Frankrijk en Duitsland elk vier.

Een Antwerpse handelsmis­sie naar Moskou gaat voorlopig door zoals gepland, laat schepen Ludo Van Campenhout (NVA) weten. Zondag vertrekt een delegatie met burgemeest­er Bart De Wever (NVA), Antwerpse bedrijfsle­iders en het Antwerp World Diamond Centre. Het kabinet van De Wever volgt de situatie deze week wel op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium