De Standaard

De koning schildert

-

O ns koningshui­s zet een opvallende stap in de artistieke richting. Koningin Mathilde kondigt voor deze week een bezoek aan bij Art Brussels, de beurs die de allernieuw­ste kunstvorme­n uitstalt. En gisteren stuurde het Paleis een bericht de wereld in waaruit we kunnen afleiden dat koning Filip in zijn vrije tijd het penseel hanteert.

Met zijn hobby schaart hij zich alvast in de traditie van kunstminne­nde vorstenhui­zen. Ook dicht bij huis. Elisabeth, derde koningin van België, was niet alleen een voortreffe­lijk violiste die haar naam zou verlenen aan de Elisabethw­edstrijd, ze was ook actief als beeldhouws­ter. Prins Karel, regent van België tussen 1944 en 1950, zou zich zelfs een artiestenn­aam aanmeten. Als Karel van Vlaanderen leefde hij zich uit als tekenaar en schilder op het domein van Raversyde.

Delphine Boël, buitenecht­elijk kind van koning Albert II, mogen we dan weer een geschoolde kunstenare­s noemen. Vóór ze een gerechteli­jke procedure om erkenning opstartte, was haar kunst de schreeuw om aandacht. In papier maché en vrolijke, haast surrealist­ische kleurtjes.

Om het artistieke peil van Filip te kunnen inschatten, moeten we nog geduld oefenen. Op de foto die het paleis rondstuurd­e, zien we de koning aan het werk voor de schilderse­zel. Het doek stelt een portret van zijn vereerde meester Boudewijn voor, maar het is slechts zijdelings te zien. Deze zomer zou het geëxposeer­d worden in het Paleis – waar ook werk hangt van onder anderen Jan Fabre, Michaël Borremans en Marthe Wéry.

De Nederlands­e koning WillemAlex­ander valt vaker op de sporttribu­ne te signaleren dan in een museum. Op de uitreiking van de Koninklijk­e Prijs voor Vrije Schilderku­nst liet hij zich ooit de nuchtere boutade ontvallen dat ‘schilderen hard werken is en worstelen met de materie’. Maar net als zijn moeder blijk hij een fan te zijn van zuinige Zerokunst. Wie weet wat voor moois we daar nog mogen van verwachten?

Om het artistieke peil van Filip te kunnen inschatten, moeten we nog geduld oefenen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium