De Standaard

Stripfesti­vals hoeven niet duf te zijn, bewijst Het Vinne Stript

- © Karin Borghouts GEERT VAN DER SPEETEN PETER MOERENHOUT

De eerste editie van Het Vinne Stript in Zoutleeuw was een verademing: eindelijk een plezierig stripfesti­val voor het grote publiek.

Al jarenlang weerklinkt in de wandelgang­en van de strip wereld de verzuchtin­g dat er ‘iets’ moet worden gedaan aan hoe stripfesti­vals worden georganise­erd. Om het weekend is het prijs: dan wordt er ergens ten lande een turnzaal of een cultureel centrum ingepalmd door rijen tafels vol bananendoz­en met strips. Stripfanat­en, meestal mannen van minstens veertig jaar oud, doorspitte­n die op zoek naar dat ene kroonjuwee­l dat nog in hun collectie ontbreekt. Op zich niets mis mee, iedereen zijn hobby, maar het is geen plek waar je je gezin mee naartoe sleurt, tenzij je je van hen wilt ontdoen door de dood door verveling.

‘Het Vinne Stript’ in Zoutleeuw tracht daar veranderin­g in te brengen. Afgelopen weekend kregen we de eerste editie van wat zou kunnen uitgroeien tot een volwaardig festival voor het hele gezin.

Het goedgevuld­e openluchtp­rogramma bood onder meer een wafelenbak die geleid werd door Madam Pheip, een tekenbattl­e en live muziek van Brazzmataz­z, een alternatie­ve brassband. Doorlopend waren er expo’s te bezichtige­n. De opvallends­te was een herscheppi­ng van het boek Jim Curious, reis naar de diepten van de oceaan van Matthias Picard. De fantastisc­he 3Dprenten uit het boek werden daarvoor afgedrukt op verschille­nde lagen glas.

Kim Duchateau stelde originele prenten tentoon uit zijn Nerohommag­e De zeven vloeken. Er hingen niet enkel afgewerkte pagina’s, maar ook schetsen: dat inkijkje in het werkproces gaf de ex po meer cachet.

De buurtpolit­ie

Vervolgens was er nog de inter actieve Kinky & Cosy Experience van Nix, die ook de curator was van dit festival, en een expo rond het stripfiguu­rtje Stoppeltje. Daar konden de kleinsten naar hartenlust kleuren, klauteren en ravotten. Waar pagadders wellicht nog het meeste naar uitkeken, was een meetandgre­et met de acteurs uit De buurtpolit­ie, waarvan Nix net een eerste stripbewer­king uit heeft.

De expo’s waren niet omvangrijk: op een uurtje of twee waren we rond. Op zich was dat geen nadeel, want het festival werd gepresente­erd als een dubbele ervaring: strips én natuur.

Een wandeling rond het grootste natuurlijk­e binnenmeer van Vlaanderen is een belevenis op zich. ‘Wel opletten’, grapte een van de medewerker­s van het festival, ‘Want het is paarseizoe­n voor de vogels.’

Het Vinne Stript was een daguitstap waard, zelfs al is de locatie nogal afgelegen. De invulling mikte vooral op kinderen, maar wist volwassene­n meer interessan­ts te bieden dan de gemiddelde Efteling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium