De Standaard

Mad Max verknoeit dubbel voor Red Bull

Daniel Ricciardo schreef de GP van China op zijn naam, nadat ploegmaat Max Verstappen het zelf verknalde.

- GERT VERMERSCH

GP van China

Dat de Red Bullrijder­s Ricciardo en Verstappen überhaupt in aanmerking kwamen voor de overwinnin­g hadden ze in grote mate te danken aan de strategen van het team. Die beslisten bij een tussenkoms­t van de safety car in een nanosecond­e dat beide rijders er goed aan zouden doen om nieuwe banden te laten monteren. Met nog iets meer dan twintig ronden te gaan hadden de twee zo een onmiskenba­ar voordeel op leider Bottas en zijn dichtste achtervolg­er Vettel.

Omdat de safety car wat laat was uitgeroepe­n – het leidende duo was de pitstraat al gepasseerd – hadden die het korte venster voor een zo beslissend­e pitstop gemist en reden het eind van de race met duidelijk tragere rubbers rond. Net als Hamilton en Räikkönen, die door hun team niet waren binnen geroepen.

Max Verstappen, die na goede kwalificat­ies en een uitstekend­e openingsro­nde het voordeel had op zijn teammaat Ricciardo, leek kandidaat nummer één om op het hoogste podiumtrap­je te staan. Maar dan ging het licht uit bij Mad Max.

Aanrijding met Vettel

Eerst ging de Limburger bij een mislukte inhaalpogi­ng op Lewis Hamilton de baan af, drie ronden later besloot hij Sebastian Vettel en zichzelf rond te tikken. Twee domme en overhaaste manoeuvres, die in schril contrast stonden met de gewaagde, maar efficiënte manier waarop Ricciardo wel zijn tegenstand­ers wist te passeren.

Aanvankeli­jk probeerde Verstappen via de boordradio de schuld nog bij Vettel te leggen, maar na de race stapte hij onmiddelli­jk op de Duitser af met excuses. ‘Ik heb het zelf verprutst’, gaf Verstappen toe. ‘Ja, natuurlijk had ik kunnen wachten, maar achteraf is dat makkelijk praten. Mijn excuses aan het team ook, want dit had een Red Bulldubbel moeten zijn. Het is nu aan mij om dit in de komende races recht te zetten.’

Het feit dat Verstappen zijn verontschu­ldigingen aanbiedt, is in ieder geval een stap in de goede richting. Nadat hij een week geleden in Bahrein Hamilton had aan Ricciardo viert de overwinnin­g op zijn eigen manier.

getikt, weigerde de Nederlande­r nog zijn deel in de verantwoor­delijkheid op te nemen. Door dat nu wel te doen, lijkt het 20jarige ‘wonderkind’ toch enigszins te beseffen dat hij dit seizoen voorlopig niet in zijn beste doen is.

Hamilton sluipt dichter

Sebastian Vettel sukkelde met een beschadigd­e Ferrari als achtste over de streep, waardoor hij een groot deel van zijn WKvoorspro­ng op Hamilton zag verdwijnen. Maar hoewel de Brit als vierde voor de 28ste keer op rij in de punten wist te eindigen – een record – moet zijn Mercedeste­am vaststelle­n dat het na drie races nog geen enkele zege heeft. Dat is de laatste vijf jaar niet meer voorgevall­en. Behalve bij de stralende Daniel Ricciardo vielen er na de race in Shanghai dus weinig lachende gezichten te noteren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium