De Standaard

Zuckerberg versus Lubach

-

‘De discussie is losgebarst­en, en daar gaat het om’, liet Arjen Lubach weten in NRC, toen bleek dat zo’n 12.000 mensen gehoor hadden gegeven aan zijn oproep van Facebook af te gaan. Naar Lubach kijken zo’n miljoen mensen, dus ik zou er zelf niet blij mee zijn geweest. De hele week ging het over Mark Zuckerberg en zijn verhoor in de Amerikaans­e Senaat. Lubachs oproep, las ik, had zelfs in Amerika reuring veroorzaak­t. Geweldig, hoe fliktie dat toch! Dat zijn comedyacti­visme vervolgens nat vuurwerk bleek, moet te denken geven (DS 14 april).

Die mislukking is pas interessan­t. Laat de discussie daarover gaan: waarom voegen zo weinig mensen de daad bij het woord? Is het zo lastig je los te maken van een medium, wanneer je weet dat je erdoor gebruikt wordt?

Zuckerberg was haatobject van de voorbije week, maar je zou bijna vergeten hoelang hij op handen werd gedragen. Jaren lang verkondigd­e hij revolutie en evangelie ineen, de machtige illusie dat technologi­e ons vrijer zou maken en dichter tot elkaar zou brengen. Nog geen halfjaar geleden flirtte hij met de gedachte zich kandidaat te stellen voor het Amerikaans­e presidents­chap.

Daarna kwamen de schandalen, eerst die met roebels betaalde advertenti­es om de Amerikaans­e verkiezing­en te sturen, daarna het misbruik van de data van honderddui­zenden Facebookge­bruikers door Cambridge Analytica. En nu dus Zuckerberg in de beklaagden­bank, aangeklaag­d wegens misbruik van zijn klanten.

Maar de Senaat liet hem overal mee wegkomen. Zoals een twitteraar snedig opmerkte bij de zoveelste onnozele vraag van een senator: ‘Straks vraagt hij Zuckerberg om hulp bij het installere­n van zijn printer.’

De aandelen van Facebook schoten omhoog.

Het probleem is dat Zuckerberg niet het echte probleem is. Zeker, de techgigant­en hebben de afgelopen jaren onder luid applaus een ongekende monopoliep­ositie kunnen verwerven. Hun boodschap was dat zij de wereld more open and connected zouden maken. De duistere kant van de digitale droom bleef lang onopgemerk­t. Er verschenen waarschuwe­nde boeken en artikelen, maar het grote publiek trok zich er niets van aan. Nu dat publiek wakker is, dringt zich de vraag op: wat gaan we eraan doen?

Van onszelf wordt een voortduren­de alertheid gevraagd, want onze levens worden steeds meer aangestuur­d door algoritmes. Ogenschijn­lijk worden we sneller bediend wanneer we iets zoeken, wanneer we een tvserie willen kijken, iets willen kopen, een reis of hotelkamer willen boeken. Dat is meteen ook het lastige: het wordt ons steeds meer naar de zin gemaakt. Maar die constante verleiding is

Het probleem met algoritmes is niet dat ze vreemd en bedreigend zijn, maar dat ze zo genadeloos inspelen op onze verlangens. Dat maakt kwetsbaar

gewoon manipulati­e. Juist omdat het zo gerieflijk is, is het zo moeilijk je er los van te maken. Het is veel gemakkelij­ker om kwaad te zijn op die onbetrouwb­are Zuckerberg, dan je los te maken van Facebook – onze cultuur is ermee vergroeid.

Aan het einde van zijn bestseller Homo Deus stelt de Israëlisch­e historicus Yuval

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium