De Standaard

Opendeurda­g in het Chelsea Hotel

- TOM HEREMANS

D e waarde van een artiest kun je nog het best afleiden uit de waarde van zijn deur. Die van Bob Dylan is 100.000 dollar waard. Die van Jimi Hendrix 13.000 dollar. Dat zet de dingen in het juiste perspectie­f: als Hendrix eens wat deftige muziek op zijn plaat wou, dan nam hij ‘All along the watchtower’ op, een liedje van Dylan.

De deuren waarover het gaat, zijn die van kamers in het Chelsea hotel in New York. Een legendaris­che plek, gebouwd eind 19de eeuw en altijd een toevluchts­oord geweest voor bohemiens en kunstenaar­s. In 2011 begonnen in het gebouw renovatiew­erken die nog altijd aan de gang zijn. Alle deuren gingen eruit, en een slimmerik heeft die toen gekocht. Nu zijn er vijftig geveild en is die slimmerik dus rijk.

De deur van Dylan was de duurste. Duurder dan die waarachter Janis Joplin het met Leonard Cohen deed (85.000 dollar). Duurder ook dan die waarachter Jack Kerouac On the road schreef (30.000 dollar). De deur van de kamer waar Sid Vicious Nancy Spungen vermoordde, is niet geveild, wellicht was die te erg beschadigd.

Waarom haalde de Dylandeur het hoogste bedrag? Omdat hij een Nobelprijs­winnaar is, natuurlijk, maar misschien ook omdat hij in die kamer in 1965 het liedje ‘Sadeyed lady of the Lowlands’ schreef, over zijn toen verse bruid Sara Lownds. Dat vertelde Dylan zelf tien jaar later in het liedje ‘Sara’, over zijn toen verse ex, diezelfde Sara Lownds. Nachtenlan­g had hij opgezeten in die hotelkamer, zong hij in ‘Sara’, om ‘Sadeyed Lady of the Lowlands’ voor haar te schrijven. Kan kloppen, het is een erg lang liedje: elf minuten en 22 seconden.

Dylan heeft de anekdote later weer ontkend. De waarheid is wellicht dat hij zo apestoned was dat hij gewoon niet wist waar hij was toen hij ‘Sadeyed lady’ schreef. Het refrein gaat, vertaald, als volgt: ‘Mijn pakhuisoge­n, mijn Arabische trommels, moet ik ze achterlate­n aan je poort?’ Die Sara moet nogal een keer ontroerd geweest zijn toen ze dat voor het eerst hoorde.

Dylan wist wellicht niet eens waar hij was toen hij in het Chelsea Hotel zat

‘Vandaag is de dag waarop ik me voor de rest van mijn leven van het zwaard van Damocles bevrijd’ Eurosongwi­nnares

CONCHITA WURST maakte bekend dat ze al jaren hivpositie­f is. Een exgeliefde dreigde met die informatie naar buiten te komen. (via Instagram)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium