De Standaard

Sympathiek­e wapengek met een hekel aan mietjes

Na ‘Full metal jacket’ van Stanley Kubrick is er geen oorlogsfil­m meer gemaakt waar geen ‘drill sergeant’ in meespeelde. Dat is de verdienste van de zopas overleden acteur R. Lee Ermey (74), die met zijn rol van grofgebekt­e instructeu­r een heel genre creë

- TOM HEREMANS © rr Musea

Op zijn zeventiend­e ging Ronald Lee Ermey het leger in. ‘You’re in the Ermey now’, zou hij daar later zelf over grappen, maar het was niet zijn eigen keuze.

Ronald, opgegroeid met vijf broers op een boerderij in Kansas, verhuisde op zijn veertiende met zijn ouders naar een stadje in de staat Washington, waar hij geregeld last kreeg met de politie. ‘Ik was toen een ongeleid projectiel’, gaf hij later in een interview toe. In 1961 vond de rechter het welletjes en hij stelde hem voor de keus: een celstraf, of het leger ingaan. Hij koos voor het tweede, hoe zou u zelf zijn, en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Ook al raakte hij herhaaldel­ijk gewond tijdens zijn tour of duty van veertien maanden in Vietnam.

Na zijn pensioneri­ng om medische redenen op zijn 28ste, waarbij hij vol blinkend metaal werd gehangen vanwege zijn heldenmoed, probeerde hij het als acteur te maken, maar verder dan edelfigura­nt en technisch adviseur bij oorlogsfil­ms schopte hij het aanvankeli­jk niet. Tot hij in 1987 terechtkwa­m op de set van Stanley Kubricks Vietnamfil­m Full metal jacket, als technisch adviseur voor de acteur die de rol van drilinstru­cteur had gekregen.

Ermey nam enkele video’s op met extreem grofgebekt­e ‘motiverend­e’ monologen, bedoeld als inspiratie voor die acteur. Toen Kubrick die video’s te zien kreeg, aarzelde hij geen moment: hij gaf de rol aan Ermey. Hij vond de man zo geweldig dat hij iets deed wat Kubrick anders nooit deed: hij liet Ermey al zijn teksten zelf schrijven, hij mocht er zelfs op los improviser­en tijdens de opnames. Het resultaat was indrukwekk­end, en lanceerde Ermeys acteercarr­ière. Die beperkte zich wel goeddeels tot steeds weer dezelfde rollen: dominante, autoritair­e, militaire types – hij deed zelfs de stem van het speelgoeds­oldaatje in Toy story.

Op een zijspoor

Ermey speelde in meer dan zestig films (waaronder zelfs enkele goeie), zoals Mississipp­i Burning en Se7en, en in tientallen tvseries (hij was onder meer de vader van Gregory House in House, MD).

Sinds een jaar of zes is de bron opgedroogd. Ermey wijt dat zelf aan zijn politieke standpunte­n. ‘De progressie­ve bende in Hollywood heeft me op een zijspoor gezet’, zei hij enkele jaren geleden in een interview. ‘Ik ben blijkbaar te conservati­ef.’

Dat laatste klopt in ieder geval. In een toespraak tijdens een benefiet zei hij in 2010 dit over de regeringOb­ama: ‘We moeten in opstand komen tegen deze regering, want ze is bezig ons land te vernietige­n. Obama drijft ons met opzet richting bankroet om dan het socialisme op te leggen. Ik ben het verdomme kotsbeu.’

Sindsdien werd Ermey in Hollywood bijna alleen nog gevraagd als stemacteur, voor de sequels van Toy story, en voor Kung fu

panda. ‘Ik wil met de mietjes van Hollywood niets meer te maken hebben’, zei hij daarover. ‘Dat is ook waarom ik niet in Beverly Hills woon, maar op het eind van een doodlopend grindpad, midden in de woestijn.’

Niet dat Ermey uit het openbare leven verdween. Hij schreef een boek, Gunny’s rules, (Gunny was zijn zelfbedach­te bijnaam, kort voor gunnery sergeant). Met dat boek beoogde hij ‘de jongeren te leren hoe ze kunnen stoppen met zulke mietjes te zijn’.

En hij werd de populaire presentato­r van enkele nicheprogr­amma’s op zenders als History Channel en Outdoor Channel. Programma’s met knetterend­e namen als Gunny time, Military makeover en Lock n’ load with R. Lee Ermey, waarin hij zijn obsessie voor wapentuig kon uitleven. Hij werd zodoende wellicht het bekendste Hollywoodg­ezicht in de raad van bestuur van de National Rifle Associatio­n (NRA) sinds Charlton Heston. O ja, hij was ook ‘ambassadeu­r’ van wapenfabri­kant Glock.

Over de doden ...

Toch bleken al zijn ‘progressie­ve’ Hollywoodc­ollega’s hem een sympathiek­e peer te vinden. Kubrick was destijds vol lof over hem, en zijn collegaact­eurs Matthew Modine en Vincent D’Onofrio, met wie hij in Full metal jacket speelde, noemden hem een vriend. Gisteren toch, na zijn overlijden. Ermey stierf aan de gevolgen van een longontste­king.

 ??  ?? Donuts verboden! Ermey werd wereldbero­emd dankzij ‘Full metal jacket’.
Donuts verboden! Ermey werd wereldbero­emd dankzij ‘Full metal jacket’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium