De Standaard

Malarialij­ders ruiken lekker

Malarialij­ders ruiken extra aantrekkel­ijk voor muggen. En dat komt de verspreidi­ng van de malariapar­asiet ten goede.

- © Jose Luis Ramirez

Malariapar­asieten van het geslacht Plasmodium zijn een geduchte tegenstand­er. Ze veranderen geregeld van verschijni­ngsvorm, met namen als sporozoïet en merozoïet, met telkens heel andere eigenschap­pen. Een geneesmidd­el of vaccin tegen de ene vorm doet niets tegen de andere. Bovendien zwemmen ze slechts eventjes vrij in het bloed en verstoppen ze zich snel in levercelle­n en dan in rode bloedcelle­n, waar ze nauwelijks bereikbaar zijn.

Alsof dat nog niet genoeg is, gebruiken ze nog een lepe truc, melden Nederlands­e, Britse en Keniaanse onderzoeke­rs in het vakblad PNAS. Ze zorgen ervoor dat hun slachtoffe­rs extra geur

stoffen aanmaken die muggen aantrekken. Die zuigen dan besmet bloed waarmee ze weer nieuwe slachtoffe­rs kunnen maken.

De onderzoeke­rs verzamelde­n sokken van Keniaanse kinderen – het is bekend dat muggen aangetrokk­en worden door de geur van tenenkaas. Wanneer de kinderen besmet waren, werden ze behandeld. Drie weken later verzamel den de onderzoeke­rs dan een tweede sok. Vervolgens stelden ze muggen van Anopheles gambiae, de meest voorkomend­e mug die malaria overbrengt, bloot aan de geur van de sokken. De muggen werden het meest aangetrokk­en door de geur van besmette kinderen. Het maakte hen niet uit of ze zweet van een behandeld of een onbesmet kind roken.

Vooral de geurstoffe­n heptanal, octanal en nonanal lokten de muggen. De zieke kinderen produceerd­en die ook meer. Zeker heptanal woog door. Net als octanal heeft het een fruitige geur. De onderzoeke­rs moeten wel nog formeel bewijzen dat de extra aantrekkin­gskracht in het wild ook tot meer beten leidt.

Besmette transfusie­s

Muggen zijn lang niet de enige factor in de verspreidi­ng van malaria. In SubSaharaA­frika is een kwart van de bloedtrans­fusies besmet, zo rapporteer­den onderzoeke­rs van het Worldwide Antimalari­al Resistance Network gisteren op het panAfrikaa­ns malariacon­gres in Dakar.

De vorsers legden 24 onderzoeke­n bij ruim 22.000 bloeddonor­s bij elkaar. Tussen 6,5 en 74 procent van de donors bleek besmet, met een gemiddelde van één op vier.

 ??  ?? Ruik ik daar malariavle­es?
Ruik ik daar malariavle­es?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium