De Standaard

‘Vrouwen en kinderen met IS-banden mishandeld in Iraakse kampen’

-

Vrouwen en kinderen die vermeende banden hebben met Islamitisc­he Staat (IS), kwijnen weg in Iraakse kampen en lopen een groot risico op seksueel geweld, stelt Amnesty Internatio­nal.

Duizenden families van wie de mannen zijn gedood of verdwenen, zitten volgens Amnesty vast in Iraakse kampen die vaak weinig meer zijn dan detentiece­ntra, ook al zijn ze nergens voor veroordeel­d.

‘De oorlog tegen IS mag dan voorbij zijn, maar het lijden van de Irakezen is ver van voorbij’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty. ‘Iraakse vrouwen en kinderen met een vermeende ISachtergr­ond worden gestraft voor misdaden die zij niet hebben gepleegd. Ze zijn verbannen uit hun gemeenscha­p en kunnen nergens naartoe. Voedsel en water worden hun ontzegd. Die vernederen­de collectiev­e straf riskeert de fundamente­n te leggen voor toekomstig geweld.’

Vaak blijkt er nauwelijks een band met IS te zijn. Ook families die zijn gevlucht uit ISgebied, worden vastgezet, net zoals de families van mannen die door IS werden gerekrutee­rd als koks of chauffeurs.

Zonder man in de buurt lopen de vrouwen en kinderen een verhoogd risico op seksuele exploitati­e, zegt Amnesty. In alle acht kampen die de mensenrech­tenorganis­atie bezocht, worden vrouwen gedwongen tot seksuele relaties met kampbewake­rs of buurtbewon­ers in ruil voor geld of humanitair­e hulp, of ze worden bedreigd met geweld.

Dana (20), niet haar echte naam, vertelde aan de onderzoeke­rs over verscheide­ne verkrachti­ngspoginge­n door kampbewake­rs. ‘Omdat ze me gelijkscha­kelen met een ISstrijder, willen ze me verkrachte­n. Ze willen iedereen tonen wat ze met mij kunnen doen – mijn eer afnemen. Ik kan me niet comfortabe­l voelen in mijn tent. Ik wil een deur en muren. Elke nacht zeg ik tegen mezelf: vannacht is de nacht dat ik ga sterven.’

‘Omdat ze me gelijkscha­kelen met een ISstrijder, willen ze me verkrachte­n’

Het onderzoek is toegespits­t op Iraakse vrouwen en kinderen. Volgens het Belgische Orgaan voor de Coördinati­e en Analyse van de Dreiging (Ocad) zitten ook nog minstens 140 kinderen – en mogelijk 160 mannen en vrouwen – met een Belgische achtergron­d in Syrië en Irak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium