De Standaard

Diesel weegt op Jaguar/Land Rover

- © rtr

Een werknemer in de

De grootste autobouwer van GrootBritt­annië schrapt duizend jobs. De dalende popularite­it van dieselwage­ns speelt een belangrijk­e rol.

Jaguar/Land Rover zal het personeels­bestand in zijn grootste fabriek, in Solihull bij Birmingham, met zo’n duizend eenheden afbouwen. Het bedrijf zal vooral tijdelijke contracten niet verlengen. Momenteel werken er nog zo’n tienduizen­d mensen in de vestiging, maar dat aantal is niet langer houdbaar gezien de ‘tegenwind’ waarmee het bedrijf kampt. In de fabriek worden de Land Rover Discovery en de Range Rover gemaakt.

Het aantal afvloeiing­en werd gisteren meegedeeld aan het personeel. Het bedrijf denkt dat de oorzaak vooral te zoeken is in de tanende popularite­it van dieselwage­ns. Het afgelopen jaar is de Britse dieselmark­t met een derde gekrompen, door zwaardere belastinge­n maar ook door de regeringsp­lannen om de verkoop van nieuwe dieselwage­ns vanaf 2040 te verbieden. Omdat 90 procent van de auto’s die in Solihull worden gemaakt diesels zijn, wordt de fabriek zwaar getroffen. In maart verkocht Jaguar/Land Rover in GrootBritt­annië 26 procent minder wagens dan een jaar ervoor.

Brexit speelt rol

Internatio­naal doet Jaguar/Land Rover het wel goed. Het aantal verkochte auto’s steeg vorig jaar naar een recordhoog­te van 621.109 exemplaren. Dat waren er 6,5 procent meer dan het jaar voordien. Vier op de vijf Jaguars, Range Rovers en Land Rovers worden buiten GrootBritt­annië verkocht.

Maar in het thuisland daalde de verkoop. Behalve de krimpende markt voor dieselwage­ns speelt ook de onzekerhei­d over de Brexit mee. Die tast het consumente­nvertrouwe­n aan. In januari waarschuwd­e Jaguar/Land Rover ervoor dat die factoren de vraag ondermijne­n. Toen werden productieb­eperkingen aangekondi­gd in een andere Britse fabriek, in Halewood bij Liverpool.

Jaguar/Land Rover is eigendom van het Indiase Tata Motors. Ook in China, Brazilië en India zijn er fabrieken van Jaguar/Land Rover. In Slovakije is nog een productiev­estiging in aanbouw. Daarom benadrukte het bedrijf tegelijk ook nog altijd nieuwe personeels­leden aan te werven. Geen fabrieksar­beiders, maar ‘ingenieurs en andere hoogopgele­ide werknemers’. Er wordt immers volop geinvestee­rd in nieuwe technologi­eën.

In Solihull wordt ook een plugin hybride Range Rover gemaakt. Het bedrijf heeft zich voorgenome­n om vanaf 2020 elk model met een elektromot­or uit te rusten.

Het bedrijf werft nog altijd aan: geen fabrieksar­beiders maar ‘ingenieurs en andere hoogopgele­ide werknemers’

 ??  ?? fabriek van Solihull inspecteer­t een Land Rover Discovery.
fabriek van Solihull inspecteer­t een Land Rover Discovery.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium