De Standaard

DE NATUUR MAAKT GEEN EENHEIDSWO­RST

- © getty images

Een mooie tweebeenpe­en? Die komt het schap van de supermarkt niet in. Een stoere tweelingki­wi? Die mag niet eens worden verkocht. Discrimina­tie op uiter lijke kenmerken is bij mensen ongepast. Maar bij groenten en fruit is het dagelijks aan de orde.

Zo’n 10 procent van alle groenten en fruit wordt verspild omdat het niet ‘mooi’ genoeg is. In de groente en fruitprodu­c tie ligt sterk de nadruk op efficiënti­e en uniformite­it. Omdat er geregeld over schotten zijn, kan ook worden geselec teerd op secundaire criteria als uiterlijke kenmerken.

Binnen Europa zijn handelsnor­men geformulee­rd. Die geven houvast om bij handel binnen de EU met elkaar kwaliteit te definiëren. Er zijn twee soorten. De al gemene handelsnor­men, die van belang zijn om een vers, veilig en lekker product te garanderen. En specifieke handelsnor men, die voornameli­jk gericht zijn op ui terlijke kenmerken. Die normen gelden voor elf soorten groenten en fruit. Geza menlijk goed voor 75 procent van de geld waarde van de groente en fruithande­l.

Behalve deze algemene en specifieke handelsnor­men stellen supermarkt­en aanvullend­e eisen die voornameli­jk ge richt zijn op uiterlijke kenmerken. Deze kwaliteits­eisen komen boven op de wette lijke handelsnor­men.

Door in het winkelscha­p te streven naar een uniform beeld, wordt verspillin­g in de hand gewerkt. De natuur maakt nu eenmaal geen eenheidswo­rst. Peren zon der peervorm, appels met stoere krassen en eigenwijze paprika’s worden op basis van de verschille­nde schoonheid­sregels door de teler al uitgesorte­erd. Een deel van die producten krijgt als bestemming industrie, of belandt als buitenbeen­tje in een enkel schap. Maar een groot deel belandt in de biovergist­er of het veevoer, wordt ondergeplo­egd op het land of simpelweg weggegooid. Terwijl deze producten vers, veilig en lekker zijn en voedsel verspillin­g een serieus, wereldwijd pro bleem is. Dit vraagt om een aanpassing van de definitie van kwaliteit.

Ik ben een van de oprichters van Kromkommer, een organisati­e die zich inzet tegen verspillin­g van groenten en fruit. Wij roepen de EU op het voortouw te nemen om de definitie van kwaliteit te veranderen en de specifieke handelsnor­men af te schaffen. Zo kan ze verspillin­g tegengaan. Dit vormt een duidelijk kader als het gaat om de omgang met ons voedsel: vers, veilig en lekker eten mag niet worden verspild om het uiterlijk alleen. Het is onethisch en niet houdbaar om de specifieke handelsnor­men die gericht zijn op uiterlijk in stand te houden. Het past ook niet in een tijd waarin we duurzaam met grondstoff­en om moeten gaan.

Supermarkt­en moeten de aanvullend­e kwaliteits­eisen versoepele­n en kwaliteit definiëren als vers, veilig en lekker. Via die weg kunnen ze verspillin­g tegengaan.

 ??  ??
 ??  ?? CHANTAL ENGELEN Medeoprich­ter van Kromkommer, een sociale ondernemin­g in Nederland die zich inzet om verspillin­g van groenten en fruit tegen te gaan.
CHANTAL ENGELEN Medeoprich­ter van Kromkommer, een sociale ondernemin­g in Nederland die zich inzet om verspillin­g van groenten en fruit tegen te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium