De Standaard

Straffeloo­sheid elite zet India in vlam

In India gaat de woede over twee gruwelijke verkrachti­ngszaken en de bijbehoren­de doofpotope­raties niet liggen. De wetten op seksueel geweld zijn strenger, maar elitaire hindoes ontsnappen eraan.

- VAN ONZE REDACTRICE

GISELLE NATH

BRUSSEL I Heeft de hindoenati­onalistisc­he BJPpartij het nu echt verknald? De machtige extreemrec­htse partij, waartoe ook premier Narendra Modi behoort, bakt het al langer bruin met haatdragen­de retoriek tegen moslims, lagere kasten of vrouwen (DS 3 maart). Maar in de nasleep van twee verkrachti­ngszaken in BJPdistric­ten waarbij BJPpoliti ci ook de daders in beschermin­g namen, ligt de partij onder kritiek voor haar doorgedrev­en wijzijdenk­en.

Vorige week haalde een verkrachti­ngszaak in Kathua, een district in deelstaat Jammu en Kasjmir, de krantenkop­pen. Een achtjarig moslimmeis­je, Asifa, werd ontvoerd, dagenlang verkracht en vermoord in een hindoetemp­el. Ook politieage­nten deden daaraan mee.

‘In scène gezet’

Twee BJPverkoze­nen verdedigde­n de daders. Volgens hen was de zaak in scène gezet door Pakistan en hebben hindoes het recht om zich te verdedigen tegen ‘moslimindr­ingers’. De twee moesten ondertusse­n hun ontslag indienen, maar in een opstootje verhinderd­en hindoenati­onalistisc­he advocaten de politie om het dossier neer te leggen bij de rechtbank (DS 13 april). Toen de familie Asifa wou begraven op hun land, hielden dorpelinge­n hen tegen. Ondertusse­n is ook de advo cate van Asifa bang voor verkrachti­ng of een moordpogin­g.

Tegelijk raakte bekend dat een vrouw in Unnao, in de deelstaat Uttar Pradesh, zichzelf in brand probeerde te steken. De vrouw werd vorig jaar als minderjari­ge verkracht door BJPparleme­ntslid Kuldeep Singh Sengar. Ze probeerde vergeefs aangifte te doen bij de politie. ‘We werden bedreigd en een jaar lang van het kastje naar de muur gestuurd’, zei het slachtoffe­r tegen de Indian Express. Toen werd haar vader dood teruggevon­den in een politiecel. Sengar, die de aantijging­en een politiek complot noemt, is nu toch gearrestee­rd in afwachting van zijn proces; zijn broer is opgepakt voor doodslag op de vader.

De daders komen in dit geval uit een hoge kaste. Het slachtoffe­r zou (alvast volgens dader Sengar) uit een lagere kaste komen. In het hindoenati­onalisme hebben de hoogste kasten de meeste macht en legitimite­it, terwijl lage kastes zich moeten neerleggen bij hun inferieure status.

Ook in Unnao bleek de verstrenge­ling tussen hindoenati­onalistisc­he politici, de politie en rest van de samenlevin­g problemati­sch. Er loopt een onderzoek naar drie dokters uit een lokaal hospitaal die het slachtoffe­r niet adequaat hielpen. De moeder van het meisje durft niet naar haar dorp terug te keren. ‘De clan van de dader moet wel iets gepland hebben tegen ons. Niemand in het dorp durft ons te steunen of hem op de vingers te tikken’, zei ze tegen de Indian Express.

Pas vrijdagavo­nd kreeg premier Narendra Modi een veroordeli­ng in algemene termen over de lippen. Hij gebruikte de woorden Ka thua en Unnao, al een week dé strijdkree­t in de pers en op sociale media, niet. Dat is ondertusse­n een vast patroon van de Indiase premier. Als hij voldoende onder druk komt, zal hij geweld tegen ‘de anderen’ veroordele­n. Maar als het op verkiezing­scampagnes aankomt, gebruiken de premier en zijn partij die ‘anderen’ (moslims, lagere kasten en ook seculiere Indiërs) consequent als zondebok om stemmen te ronselen.

Ondertusse­n groeit de lijst van ‘lokale incidenten’ elke dag aan. Recent sloegen hindoes uit de hogere kasten een dalit (van de allerlaags­te, ‘onaanraakb­are’ kaste) dood omdat hij een paard bezat. Dalits en moslims worden gelyncht op treinen, lastig gevallen als ze ergens samenkomen of sociaal geïsoleerd.

Seculier en stedelijk India protesteer­t. Belangrijk­e Bollywoods­terren zeggen beschaamd te zijn over hun land. Minstens 49 topambtena­ren schreven in een open brief dat Modi vergiffeni­s moet vragen aan de slachtoffe­rs. ‘Dit is

‘Dit is het donkerste uur ooit in de geschieden­is van het onafhankel­ijke India’

het donkerste uur ooit in de geschieden­is van het onafhankel­ijke India, en het antwoord van de overheid is ruim onvoldoend­e.’

Menselijkh­eid kwijt

Verschille­nde waken culmineerd­en zondag in protestmar­sen in de grote Indiase steden (New Delhi, Mumbai, Bengaluru, Ajmer, Chandigarh, Goa en Bhopal) die duizenden mensen aantrokken. ‘Jong en oud, man en vrouw, gezinnen met kinderen die tekeningen maakten voor de slachtoffe­rs’, berichtte NDTV. ‘We zijn onze menselijkh­eid kwijt’, legde een vader uit Mumbai uit.

Maar de vraag rijst of die eis voor meer menselijkh­eid en minder hokjesdenk­en ook de protestmar­sen overleeft. De BJP blijft winnen en de oppositie is diep verdeeld. Een nieuwe golf van sektarisch geweld in India, de grootste democratie ter wereld en hét voorbeeld van een multirelig­ieuze maar seculiere staat, zou een vernietige­nde impact hebben op de hele regio.

 ??  ?? In heel India betoogden de voorbije dagen duizenden mensen tegen de falende rechtsgang in twee verkrachti­ngszaken. © ap, reuters, epa
In heel India betoogden de voorbije dagen duizenden mensen tegen de falende rechtsgang in twee verkrachti­ngszaken. © ap, reuters, epa
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium